Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
5
Witam!Chcialem zapytac znawców!Mam takie objawy!Okoł 2m-ce temu przez prawie miesiac caly czas mialem kaszel ale nie bylem z tym u lekarza gdy po jakims miesiacu kaszel mi przeszedl mam taki problem ze nie moge zlapac pelnego oddechu
kilka razy mialem tak ze niemoglem zlapac oddechu bylo mi goraco myslalem ze zemdleje ale owtwieralem okno lapalem kilka wdechów i mi przechodzilo!Czy to moze byc Astma?Pozdrawiam.
Szacuny
187
Napisanych postów
4965
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
40441
napad astmy może trwać od kilku minut do kilku dni, powoduje trudności w oddychaniu, mogą towarzyszyć mu objawy "charczenia" oraz kaszlu połączone z odczuciem ucisku w klatce piersiowej na skutek stanu zapalnego i obrzmienia oskrzeli. Objawy choroby mogą być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak niepokój, nadmierny wysiłek, infekcja, skażenie środowiska, pyłki kwiatowe, roztocza występujące w kurzu o raz sierść zwierzęca, nasilać ją mogą także alergie pokarmowe.
"Ten tylko jest wolny,
kto na wysokość wstępuje bez uciech,
a schodzi z niej bez żalu..."
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
napad dusznosci i w zaleznosci od stopnia choroby mogacy trwac chwile lub dluzszy czas leczenie to wziewne sterydy i b2 mimetyki plus mozna inhibitory leukotrienow
Szacuny
50
Napisanych postów
1331
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
15055
1. napad astmy to moze trwac najwyzej kilka godzin, jak trwa wiecej to juz jest stan astnmatyczny. wiec na pewno nie kilka dni.
2. leki antyleukotrienowe nie sa stosowane w napadach astmy.
3. w leczeniu napadu nie stosuje sie wziewnych sterydow tylko ewentualnie dozylnie.
4. objawy czesto sa bardzo niecharakterystyczne: dusznosc, zmiejszenie tolerancji wysilku, czeste albo przedluzajace sie infekcje drog oddechowych, sam kaszel (variant asthma - okolo 1/3 przypadkow), swiszczacy oddech tylko w bardzo zaawansowanej astmie.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4
Czy objawem astmy może być trudność w oddychaniu potczas np biegania, szybkie męczenie się i ucisk w klatce piersiowej? Czy to prawda,że podczas astmy mogą występować zaburzenia snu? Jeśli tak to na czym one mniej więcej polegają?
Szacuny
1
Napisanych postów
235
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11165
zaburzenia snu moga występowac podczas astmy,jest to spowodowane atakami duszności,a to co Ty opisałaś jest to najprawdopodobniej słaba kondycja.sam mam astme od urodzenia i nie biorę leków od kilku lat,można kontrolować ataki za pomocą oddychania,można sie tego nauczyć.
Szacuny
46
Napisanych postów
357
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2770
To jak masz astmę to z pewnością wiesz żę wysiłek fizyczny i zimna temperatura wywołują napady. A jeśli możesz to napisz w jaki sposób mając astmę nie bierzesz leków tylko wyrównujesz ją za pomocą oddechów bo to bardzo ciekawa metoda musi być.