Cukrzyca jest to choroba szczególnie zależna od naszej diety. Sprzyja jej otyłość, brak aktywności fizycznej, spożywanie przetworzonej żywności, czy w mniejszym stopniu uwarunkowania genetyczne. Pierwszym jej etapem jest insulinooporność. Jest to ostatni sygnał, kiedy zdecydowanie powinniśmy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Podczas insulinooporności obniża się wrażliwość organizmu na insulinę. Zmienia się nasza sylwetka i samopoczucie.
Poziom glukozy we krwi zależny jest od dwóch głównych czynników:
1. Odżywianie - spożywanie przetworzonej żywności jest głównym powodem podwyższonego poziomu cukru we krwi. Bezwzględnie należy wyeliminować z diety:
- fast food,
- słodzone napoje,
- przekąski,
- słodycze,
- lody,
- produkty smażone w panierce i głębokim oleju.
Skupić się należy na jak najmniej przetworzonych źródłach składników odżywczych:
- mięsa, ryby, jaja, nabiał,
- kasze, ryże, ziemniaki, płatki, pieczywo pełnoziarniste,
- warzywa, owoce,
- oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki, nasiona, masło.
2. Aktywność fizyczna - to właśnie brak ruchu jest drugim istotnym czynnikiem podwyższonego poziomu cukru we krwi. Zdecydowanie warto wprowadzić
treningi siłowe, interwałowe, aerobowe, uprawiać sporty zespołowe, czy indywidualne. Każdy rodzaj aktywności będzie wpływał pozytywnie na zmniejszenie poziom tkanki tłuszczowej i poprawę wrażliwości insulinowej.
