Witam. Chciał bym dziś opisać sylwetkę znanego Roberta Piotrkowicza. A więc:
W skrócie:
Urodzony : 17 stycznia 1974
Wykształcenie : Inżynier, absolwent Politechniki Warszawskiej
Stan cywilny: żonaty
Dzieci : roczna córka Ola
Wzrost : 1,73 m
Waga startowa : 95-105 kg
Waga poza sezonem : 110 - 115 kg
Klub sportowy : Atlas Wesoła
Ulubione ćwiczenie : Podciąganie sztangi do brzucha w opadzie tułowia (180 kg)
Robert Piotrkowicz- (ur. 17 stycznia 1974) - wielokrotny mistrz Polski, mistrz Europy i mistrz Świata w kulturystyce. Z wykształcenia inżynier, jest absolwentem Politechniki Warszawskiej. Prywatnie żonaty, ma córkę Olę.
W marcu 2005 roku Robert Piotrkowicz zwyciężył turniej debiutantów. Zdecydowanie wyróżniał się sylwetką i dużą masą mięśniową. Wielu wróżyło mu dużą karierę i mieli rację, bo od tej chwili Robert w błyskawicznym tempie dołączył do kulturystycznej elity. Wkrótce wygrał zawody w Kraśniku w kategorii open, a w kilka miesięcy później zajął pierwsze miejsce w Międzynarodowym Pucharze Polski w kulturystyce i fitness rozegranym w Gdyni. To, że nie był to przypadek, udowodnił kilka dni później na Mistrzostwach Świata w Szanghaju (Chiny), gdzie wywalczył brązowy medal.
O ile zeszły rok można uznać za udany dla Piotrkowicza, obecny należy uznać za jeszcze lepszy. W jednej z najważniejszych imprez kulturystycznych w Polsce - Pucharze Polski w Zabrzu, będącym jednocześnie turniejem eliminacyjnym do Mistrzostw Świata - stanął na drugim stopniu podium. Wielu dziwiło, się dlaczego Piotrkowicz nie wygrał, co zresztą sam zainteresowany skwitował w najlepszy z możliwych sposobów - przywożąc z Mistrzostw Świata w Ostravie złoty medal.
- Jechałem tam z myślą, żeby zdobyć medal - powiedział nam się świeżo upieczony mistrz. - Nie wiedziałem tylko jakiego będzie koloru. Występowałem w nowej dla mnie kategorii wagowej do 100 kilogramów (w zeszłym sezonie Robert Piotrkowicz startował w kategorii do 90 kg - przyp. red.), więc trudno było ocenić szanse. Ale kiedy już dojechałem na miejsce i zobaczyłem innych zawodników podczas odprawy i ważenia wiedziałem, że będzie dobrze. Wiedziałem, że mogę powalczyć o złoto.
W jaki sposób wygrywa się takie zawody?
- Sędziowie oceniają rzeźbę i wielkość mięśni zawodnika, zwracają uwagę, czy mięśnie są proporcjonalnie rozwinięte w stosunku do sylwetki. Ważny jest też stopień otłuszczenia mięśni - to znaczy, jeśli jeden z dwóch zawodników w tej samej kategorii wagowej ma więcej tkanki tłuszczowej, zostanie oceniony niżej. W najcięższych kategoriach wagowych jest to już mniej istotnie - tam liczy się przede wszystkim wielkość mięśni, stopień ich otłuszczenia ma już nieco mniejsze znaczenie.
Jak długo i jak trzeba się przygotowywać do takich zawodów, żeby być w mistrzowskiej formie?
- Wszystko zależy w jakiej formie w danym momencie jesteśmy. Właściwe przygotowania zajęły mi około trzech i pół miesiąca. Najpierw był to trening wstępny, a później na około 100 dni przed Pucharem Polski w Zabrzu rozpoczęły się właściwe przygotowania. Na początku był to trening siłowy 4-5 razy w tygodniu po 1 - 1,10 godziny. Później doszedł do tego trening aerobowy trzy razy w tygodniu po 30 minut. W miarę zbliżania się zawodów sukcesywnie wydłużałem trening aerobowy aż do 50 minut, a skracałem trening siłowy do 60 a później do 50 minut. W końcowej fazie przygotowań trening aerobowy zajmował mi już 40-50 minut czasami aż 10 razy w tygodniu. To wszystko oczywiście połączone z właściwą suplementacją.
Na jakich zawodach będziemy mogli pana zobaczyć w najbliższym czasie?
- Zamierzam wystartować w cyklu zawodów Euro Elit Champions Tour - najpierw Moskwie, później w Pradze i w Anglii. Później, w zależności od formy, może jeszcze wystartuję pod koniec roku.
Zatem życzymy samych pierwszych miejsc!
Po naszej rozmowie Robert Piotrkowicz udowodnił, że wygrana w Ostrawie nie była przypadkiem. Na turnieju Euro Elit Champions Tour w Moskwie zajął wysokie trzecie miejsce, ustępując jedynie przedstawicielowi gospodarzy turnieju Rosjaninowi Pawłowi Kirilence i Litwinowi Rolandowi Pociusowi.
Sukcesy:
2005 Debiuty kulturystyczne - 1 miejsce (kat. 90 i Open)
2005 Mistrzostwa Śląska - 2 miejsce (kat. 90 kg)
2005 Ogólnopolskie zawody w Kraśnie - 1 mejsce (kat.90 kg)
2005 Puchar Polski - 1 miejsce i Open
2005 Mistrzostwa Świata - 3 miejsce (95 kg)
2006 XXI Ogólnopolskie zawody kulturystyczne w Słupsku - 1 miejsce
2006 Mistrzostwa Świata Ostrava - 1 miejsce (kat. 100 kg)
2007 Mistrzostwa Polski w Białymstoku 2007 - 1 miejsce
2007 Mistrzostwa Europy Baku - 1 miejsce (kat. do 100kg)
2007 Euro Elite Tour Odessa - 2 miejsce
2007 Zawody w kulturystyce i Fitness sylwetkowym w Rypinie - 1 miejsce
2007 European Games Kijów - 1 miejsce
2007 Athletics Berlin - 1 miejsce
2007 Grand Prix PEPA Opava - 2 miejsce
2007 Mistrzostwa Świata w Koreii - 1 miejsce (kat.100 kg i Open)
2007 Puchar Polski Zabrze - 1 miejsce
2007 Euro Elite Tour Tallin - 1 miejsce
Trening:
3-1-2-1 (3 dni treningowe, 1 bez, 2 dni z treningiem, 1 bez)
Dzień 1 : Mięśnie klatki piesiowej, Bicepsy i Mięśnie Łydek
Dzień 2 : Mięśnie czworogłowe Ud, Mięśnie dwugłowe Ud
Dzień 3 : Mięśnie naramienne i Tricepsy
Dzień 4 : Mięśnie najszersze grzbietu, Czworoboczne, Prostownik grzbietu i Mięśnie brzucha
ZAMIESZCZAM 4 PRZYKŁADOWE DNI TRENINGOWE ROBERTA. PROSZĘ SIĘ NIE WZOROWAĆ NA TRENIGACH MISTRZÓW. ICH MĘŚNIE ZNACZĄCO RÓZNIĄ SIĘ OD NASZYCH!
1 dzień treningowy :
Klatka+biceps
Klatka
1. Wyciskanie sztangi na ławce skośnej- kąt 30st. z progresją obciążenia (w kolejnych seriach zwięszam obciążenia)
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., 1 seria 10 powt., ostatnia seria - 8 powt., odejmuję 30% ciężaru i wykonuję max liczbę powt.
2. Wyciskanie sztangielek na ławce poziomej
1 seria - 15 powt., 1 seria - 10 powt. + 2-3 powt. z pomocą partnera treningowego
3. Rozpiętki na ławce - kąt. 20st.
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., zmniejszam ciężar o 30% i wykonuję max liczbę powt.
Biceps:
1. Uginanie jednorącz ze sztangielką, na modlitewniku
1 seria - 15 powt., 1 seria - 10 powt., + 2 powt. z pomoca partnera treningowego
2. Uginanie ramion ze sztangą łamaną stojąc
1 seria - 15 powt., 1 seria - 10 powt.
3. Sciąganie górnych wyciągów na bramie
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., zmniejszam ciężar o 30% i wykonuję max liczbę powt.
2 dzień treningowy:
Dwugłowe uda+czworogłowe uda
Dwugłowe uda:
1. Uginanie obunóż leżąc na maszynie
1 seria - 20-30 powt., 1 seria - 25 powt., 1 seria - 20 powt., 1 seria - 12-15 powt.,
2. Martwy ciąg na prostych nogach
3 serie po 10 powt. z progresją ciężaru
3. Uginanie jednonóż stojąc z zatrzymaniem ruchu w momencie max skurczu
1 seria - 20 powt., 1 seria - 12-15 powt.
Czworogłowy uda:
1. Wyprosty na maszynie siedząc
1 seria - 30 powt., 1 seria - 25 powt., 1 seria - 20 powt., 1 seria - 12-15 powt.
2. Przysiady ze sztangą trzymaną z przodu na barkach
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., 1 seria 10 powt., 1 seria - 8-10 powt.
3. Wyciskanie jedną nogą na suwnicy skośnej
3 serie po 15-18 powt. z progresją ciężaru
4. Wykroki chodzone ze sztangielkami w dłoniach
2 serie - po 30 powt., w sumie na obie nogi
3 dzień treningowy:
Barki+triceps+łydki
Barki:
1. Wyciskanie sztangielek siedząc
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., 1 seria - 10 powt. + 2-3 powt. z partnerem treningowym
2. Unoszenie sztangielek bokiem siedząc
3. Odwrotne rozpiętki w bramie, na tył mięśni barkowych
4. Unoszenie sztangi przed sobą na prostych rękach, na wysokość czoła
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., + 2-3 powt. z pomocą partnera
Triceps:
1. Wyprosty przedramion z linką doczepioną do wyciągu górnego
1 seria - 16 powt., 1 seria - 14 powt., 1 seria - 12 powt., zmniejszam ciężar o 20% i wykonuję max liczbę powt.
2. Wyciskanie w wąskim chwycie sztangi leżąc na ławce - kąt 20st.
1 seria - 15 powt., 1 seria - 12 powt., 1 seria - 8-10 powt. 2-3 powt. z pomocą partnera
3. Wyciskanie oburącz sztangielki zza głowy
1 seria - 16 powt., 1 seria - 12 powt., + 2-3 z pomocą partnera
Łydki:
1. Wspięcia na palce siedząc
1 seria - 30 powt., 1 seria - 25 powt., 1 seria - 20 powt., zmniejszam ciężar o 20% i wykonuję 15 powt.
2. Wyciskanie palcami platformy suwnicy skośnej
1 seria - 25 powt., 1 seria - 25 powt., 1 seria - 20 powt. + odpoczynek 10sek. i max liczba powt.
3. Wspięcia jednonóż z obciążeniem
2 serie - po 12-15 powt.
4 dzień treningowy:
Plecy+ mięśnie kapturowe
Plecy:
1. Sciąganie górnego wyciągu podchwytem
1 seria - 20 powt., 1 seria - 15 powt., 1 seria - 10 powt., + zmniejszenie ciężaru o 20% i max liczba powt.
2. Podciąganie sztangi podchwytem w opadzie
4 serie - po 10-12 powt. z progresją ciężaru
3. Podciąganie sztangielki do boku, leżąc na ławce skośnej, kąt 30st
2 serie - po 12-15 powt., z progresją ciężaru
4. Przyciąganie wyciągu dolnego do brzucha siedząc
2 serie - po 10 powt. z progresją ciężaru
Mięśnie kapturowe:
1. Unoszenie barków ze sztangą trzymaną za plecami
1 seria - 20 powt., 1 seria - 15-18 powt.
Suplementacja
I. 10 min przed śniadaniem (AminoBolic + 15 gr Glutaminy)
II. Po śniadaniu oraz po każdym posiłku (Witaminy i minerały oraz preparat na ochronę stawów)
III. Przed treningiem (TestostroGrow 2 HP)
IV. Zaraz po treningu (80gr odzywki węglowodanowej, 15gr Glutaminy, 15gr aminokwasów egzog.)
V. 40 min po treningu (50gr odżywki białkowej-izolat)
Dieta
Piotrkowicz w swojej diecie bazuje przede wszystkim na posiłkach składających się z mieszanki
ryżu basmati z makaronem pełnoziarnistym, duszonych na patelni warzyw, oraz mieszanki
mięsnej (indyk, wieprzowina, wołowina i cielęcina)
To by było na tyle. Miłego czytania. teraz trochę zdjęć. Proszę nic nie pisać póki nie wkleję wszytskiego!