http://niunias.ownlog.com/ moj blog z dieta zbilansowana i treningiem ;) musza byc efekty!!!!
Do zmiażdżonych jabłek dodaje się drożdże, które fermentując zawarte w owocach cukry przekształcają je w alkohol. Do otrzymanego roztworu alkoholu dodaje się bakterie i otrzymuje się w ten sposób główne substancje czynne octu - kwas octowy i kwas jabłkowy.
Ten drugi naturalnie występuje w wielu ziołach, szczególnie w ich kłączach i owocach (np. borówka, żurawina, jabłoń, głóg, jarzębina, rzewień, tarnina).
Pozostałymi substancjami czynnymi, powstałymi wskutek fermentacji są: kwas cytrynowy, kwas mlekowy, enzymy, witaminy, aminokwasy, składniki mineralne oraz polifenole i flawonoidy.
Ocet jabłkowy charakteryzuje się pomarańczowym odcieniem, może być mętny bądź klarowny.
Jest niskokaloryczny - w łyżce stołowej zawiera tylko ok. 3 kcal.
- 1. Ocet jabłkowy a redukcja tkanki tłuszczowej
- 2. Pozostały wpływ na organizm
- 3. Dawkowanie
- 4. Skutki uboczne
- 5. Podsumowanie
- 6. Do poczytania
1. Ocet jabłkowy a redukcja tkanki tłuszczowej
Niestety, samo picie octu jabłkowego nie wystarczy żeby efektywnie pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej.W tym celu niezbędna jest odpowiednio ukierunkowana dieta redukcyjna, zakładająca 15-20% deficyt kaloryczny oraz indywidualnie dobrany trening.
Niemniej ocet jabłkowy ma pewne właściwości, które mogą usprawnić gubienie tłuszczu.
Jedną z tych właściwości jest pozytywny wpływ na wrażliwość insulinową i gospodarkę glukozową organizmu.
Kolejnym pozytywnym wpływem na tempo redukcji tkanki tłuszczowej jest fakt, iż włączenie do diety redukcyjnej dodatku octu jabłkowego powoduje zwiększenie wydzielania soków żołądkowych oraz przyspieszenie tempa syntetyzowania enzymów trawiennych. Dodatkowo, dzięki właściwościom detoksykującym octu, działaniu pektyn oraz fitozwiązków dochodzi do przyspieszenia przemiany materii.
2. Pozostały wpływ na organizm
Spożywanie octu jabłkowego korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz pomaga obniżyć cholesterol.Zewnętrzne stosowanie pomaga pozbyć się przykrych dolegliwości skórnych, takich jak grzybica, łupież.
3. Dawkowanie
Maksymalne dzienne spożycie octu jabłkowego nie powinno przekraczać 2 łyżek stołowych.Można na jego bazie przygotować sosy do sałatek, marynaty do mięs, napój.
4. Skutki uboczne
Jak w przypadku każdego produktu spożywczego należy zachować umiar w konsumpcji.Ocet jabłkowy spożywany w większych ilościach może wyrządzić więcej szkód niż korzyści.
Do możliwych skutków ubocznych należą m.in. podrażnienie śluzówki żołądka, prowadzące do wystąpienia wrzodów, hipoglikemia, erozja szkliwa zębów.
Więcej o erozji szkliwa zębów: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23373303
5. Podsumowanie
Ocet jabłkowy, w połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą redukcyjną oraz treningiem, może wspomóc redukcję niechcianej tkanki tłuszczowej. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać maksymalnego dziennego spożycia, gdyż mogą wystąpić groźne dla zdrowia skutki uboczne.6. Do poczytania
https://www.sfd.pl/DIETA_REDUKCYJNA_DLA_KOBIETY-t690529.htmlhttps://www.sfd.pl/Dieta_na_redukcje_tluszczu_z_brzucha__do_oceny_i_skorygowania-t71556.html
https://www.sfd.pl/Spalanie_tłuszczu_i_dolna_część_brzucha_jak_zacząć_-t588318.html

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Oczyszcza on organizm z zastarzałych złogów, odwadnia, poprawia trawienie, hamuje apetyt i wspiera spalanie tłuszczu.
Wypijanie do posiłków szklanki czystej wody z rozcieńczoną w niej jedną łyżeczką od herbaty octu jabłkowego pozwala jeść mniej, bowiem wcześniej pojawia się uczucie sytości.
Ponadto ocet pozwala oprzeć się pokusie jedzenia słodyczy lub tak niezdrowych i kalorycznych przekąsek jak frytki lub chipsy.
Ocet doskonale wspiera kuracje głodówkowe i półgłodówkowe.
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...
http://kalorie.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=25&postdays=0&postorder=asc&start=0
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
Oczywiscie najcześciej mówi sie o occie jabłkowym w kontekscie odchudzania, gdyż produkt ten posiada zdolność podwyższania tlenu w krwiobiegu, ułatwiajac tym samym proces eneregtycznych przemian tlenowych zwiazanych ze spalaniem kwasów tłuszczowych
Octu jabłkowego (ze wzgledu na zawarte w nim w dużym steżeniu kwasy organiczne i kwas octowy) nie powinno przyjmować sie samodzielnie oraz w rozcieńczeniu z wodą mniejszym niz 1:1. Najkorzystniej podawac ok. 1 łyżki na szklankę wody 30-40 min przed śniadaniem. W przypadku osób odchudzajacych sie oraz sportowców dyscyplin wytrzymałosciowych produkt można podawac 2-3 razy dziennie
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
pomaga w partycjonowaniu ww w kierunku miesni do spalenia co nie jest bez znaczenia przy redukcji
dobrym dodotkiem jest podanie w proporcji 1-1 soku z cytryny
(podobne dzialanie)
bo dotad nie spotkalem rozstrzygajacej wypowiedzi na temat ew szkodliwosci octu jablkowego (winnego)
wsrod naszych babc krazy legenda o jego rzekomej szkodliwosci ??
ja nie spotkame sie z potwierdzeniem tej tezy u zdorwych osob
co zreszt potwierdzaly moje dysusje z innymi uzytkownikami forum
mozemy to przedyskutoawac ??:D
OSOBISCIE W OKRESACH LADOWANIE WW STOSUJE GO W ILOSCI 1 LYZECZKA PLUS 1 LYZECZKA SOKU Z CYTRYNY (ROZCIENCZONE W WODZIE) DO KAZDEGO POSILKU ZAWIERAJCEGO PRZEWAGE WW
OKOLO 2 CM MNIEJ W PASIE POD LADOWANIU W POROWNANIU DO OKRESU BEZ ROZTWORU :D
czy pomaga w splaniu nie wiem (za duzo innych zmiennych), ale miesnie sa pelniejsze a brzuch bardziej plaski wiec choc psychika zyskuje :D


Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/