Ocet jabłkowy
1. Jak powstaje ocet jabłkowy
2. Właściwości
3. Korzyści ze stosowania octu
4. Zastosowanie octu
5. Przepis na samodzielne wykonanie
Ocet jabłkowy znany jest i stosowany od wieków. Wzmianki o nim pochodzą nawet ze starożytności jako środek do konserwowania mięsa, dodatek do kąpieli czy jako napój zmieszany z wodą gaszący pragnienie. Sam ojciec medycyny – Hipokrates opisywał ocet jabłkowy jako środek leczniczy np. dróg oddechowych.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to produkt fermentacji, czyli procesu w którym cukry znajdujące się w owocu rozkładane są przez bakterie octowe i drożdże. Cukry przekształcane są w alkohol i jeśli fermentacja przebiega poprawnie powstaje ocet.
Niektórzy producenci poddają ocet destylacji co usuwa wiele pożytecznych składników odżywczych, zatem jeśli kupujemy ocet jabłkowy sprawdźmy najpierw czy w produkcie unosi się osad – dzięki temu spożycie octu przyniesie nam korzyści. Dobrze jest poszukać produktów ekologicznych, bez dodatków chemicznych i konserwantów, niepasteryzowanych i niefiltrowanych.
Właściwości octu jabłkowego
W skład octu wchodzi m.in. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka oraz witaminy z grupy A, B, C, E, P – jest więc źródłem wielu cennych dla nas składników odżywczych. Dodatkowo zawiera także beta karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Takie zestawienie związków pomaga nam oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Oddziałuje pozytywnie na nasz układ immunologiczny, naczynia krwionośne, florę bakteryjną. Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Jakie są korzyści stosowania octu jabłkowego?
- poprawa perystaltyki jelit, leczy zaparcia
- przyspieszony metabolizm komórkowy
- mniejsze ryzyko miażdżycy
- ochrona układu moczowego przed infekcjami
- większa odporność organizmu
- lepsza regeneracja skóry, pomaga w leczeniu trądziku
- chroni przed zatruciem pokarmowym
- pomaga w walce z alergiami
Kilka zastosowań octu jabłkowego
Nieświeży oddech – dzięki właściwościom kwasowym, ocet jabłkowy stanowi dobre lekarstwo na nieświeży oddech. Z połowy łyżki i szklanki wody otrzymamy płukankę do gardła.
Zapach ciała – ocet zmniejsza pH skóry na taki, w którym giną bakterie powodujące nieprzyjemny zapach. Można go dodać do kąpieli lub do miski z wodą aby zlikwidować nieprzyjemny zapach stóp. Takie kąpiele można robić raz w tygodniu po 15 min. Wystarczy do miski z ciepłą wodą dodać 1/3 kubka octu, lub cały kubek do wanny.
Astma – ocet rozszerza naczynia krwionośne i dzięki temu usprawnia oddychanie. W przypadku astmy zaleca się by wykonywać nacieranie lub okłady na klatce piersiowej i plecach – najlepiej na początku ataku astmy lub w trudniejszych chwilach.
Angina – charakteryzuje się bólem gardła i zapaleniem migdałków a dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym octu można przygotować płukankę do gardła, która wspomoże proces leczenia.
Problemy trawienne – ocet jabłkowy często stosowany jest przy zatruciach pokarmowych, ale też problemach takich jak wzdęcia, zaparcia. Dodając do szklanki ciepłej wody łyżkę octu i opcjonalnie odrobinę cytryny i miodu otrzymamy napój, który wspomoże pracę układu trawiennego. Taki roztwór można pić rano na czczo.
Rany, oparzenia – działanie octu to również odkażanie i wspomaganie gojenia się skóry.
Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie – jak go wykonać?
Co potrzebujemy:
- nóż, blender lub maszynka do mięsa
- tetra lub inna tkanina do wyciśnięcia soku
- słoik, miskę
- jabłka – co najmniej trzy różne odmiany, im więcej rodzajów tym smaczniejszy smak octu
Sposób wykonania:
Wszystkie urządzenia, które będą wykorzystywane do produkcji octu muszą być dokładnie umyte – najlepiej ciepłą wodą z octem spirytusowym (detergenty mogą się przedostać do octu i go zniszczyć). Umyte i wysuszone jabłka należy drobno pokroić i usunąć wszelkie mankamenty, można je też zmielić będzie wówczas łatwiej wycisnąć sok. Następnie należy odcedzić sok przez tetrę.
Uzyskany sok przelewamy do słoika, przykrywamy tkaniną by nic z zewnątrz nie przedostało się do roztworu i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 4 tygodnie. Optymalną temperaturą dla roztworu będzie 7 do 15 stopni Celsjusza. Jeśli fermentacja będzie zachodzić prawidłowo na powierzchni octu pojawią się bąbelki i zapach alkoholu.
Kolejny proces to faza kwaszenia. Ocet należy ponownie przecedzić przez gęstą tkaninę i wlać do czystego słoja. Ponownie przykrywamy tkaniną i odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne min. 4 tygodnie.
Na powierzchni octu pojawi się tzw. „matka”, która ma za zadanie przemienić alkohol w ocet. Żeby sprawdzić czy ocet jest już gotowy trzeba go co jakiś czas próbować, ale delikatnie by nie uszkodzić „matki”.
Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-12-23 08:02:42

1. Jak powstaje ocet jabłkowy
2. Właściwości
3. Korzyści ze stosowania octu
4. Zastosowanie octu
5. Przepis na samodzielne wykonanie
Ocet jabłkowy znany jest i stosowany od wieków. Wzmianki o nim pochodzą nawet ze starożytności jako środek do konserwowania mięsa, dodatek do kąpieli czy jako napój zmieszany z wodą gaszący pragnienie. Sam ojciec medycyny – Hipokrates opisywał ocet jabłkowy jako środek leczniczy np. dróg oddechowych.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to produkt fermentacji, czyli procesu w którym cukry znajdujące się w owocu rozkładane są przez bakterie octowe i drożdże. Cukry przekształcane są w alkohol i jeśli fermentacja przebiega poprawnie powstaje ocet.
Niektórzy producenci poddają ocet destylacji co usuwa wiele pożytecznych składników odżywczych, zatem jeśli kupujemy ocet jabłkowy sprawdźmy najpierw czy w produkcie unosi się osad – dzięki temu spożycie octu przyniesie nam korzyści. Dobrze jest poszukać produktów ekologicznych, bez dodatków chemicznych i konserwantów, niepasteryzowanych i niefiltrowanych.
Właściwości octu jabłkowego
W skład octu wchodzi m.in. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka oraz witaminy z grupy A, B, C, E, P – jest więc źródłem wielu cennych dla nas składników odżywczych. Dodatkowo zawiera także beta karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Takie zestawienie związków pomaga nam oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Oddziałuje pozytywnie na nasz układ immunologiczny, naczynia krwionośne, florę bakteryjną. Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Jakie są korzyści stosowania octu jabłkowego?
- poprawa perystaltyki jelit, leczy zaparcia
- przyspieszony metabolizm komórkowy
- mniejsze ryzyko miażdżycy
- ochrona układu moczowego przed infekcjami
- większa odporność organizmu
- lepsza regeneracja skóry, pomaga w leczeniu trądziku
- chroni przed zatruciem pokarmowym
- pomaga w walce z alergiami
Kilka zastosowań octu jabłkowego
Nieświeży oddech – dzięki właściwościom kwasowym, ocet jabłkowy stanowi dobre lekarstwo na nieświeży oddech. Z połowy łyżki i szklanki wody otrzymamy płukankę do gardła.
Zapach ciała – ocet zmniejsza pH skóry na taki, w którym giną bakterie powodujące nieprzyjemny zapach. Można go dodać do kąpieli lub do miski z wodą aby zlikwidować nieprzyjemny zapach stóp. Takie kąpiele można robić raz w tygodniu po 15 min. Wystarczy do miski z ciepłą wodą dodać 1/3 kubka octu, lub cały kubek do wanny.
Astma – ocet rozszerza naczynia krwionośne i dzięki temu usprawnia oddychanie. W przypadku astmy zaleca się by wykonywać nacieranie lub okłady na klatce piersiowej i plecach – najlepiej na początku ataku astmy lub w trudniejszych chwilach.
Angina – charakteryzuje się bólem gardła i zapaleniem migdałków a dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym octu można przygotować płukankę do gardła, która wspomoże proces leczenia.
Problemy trawienne – ocet jabłkowy często stosowany jest przy zatruciach pokarmowych, ale też problemach takich jak wzdęcia, zaparcia. Dodając do szklanki ciepłej wody łyżkę octu i opcjonalnie odrobinę cytryny i miodu otrzymamy napój, który wspomoże pracę układu trawiennego. Taki roztwór można pić rano na czczo.
Rany, oparzenia – działanie octu to również odkażanie i wspomaganie gojenia się skóry.
Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie – jak go wykonać?
Co potrzebujemy:
- nóż, blender lub maszynka do mięsa
- tetra lub inna tkanina do wyciśnięcia soku
- słoik, miskę
- jabłka – co najmniej trzy różne odmiany, im więcej rodzajów tym smaczniejszy smak octu
Sposób wykonania:
Wszystkie urządzenia, które będą wykorzystywane do produkcji octu muszą być dokładnie umyte – najlepiej ciepłą wodą z octem spirytusowym (detergenty mogą się przedostać do octu i go zniszczyć). Umyte i wysuszone jabłka należy drobno pokroić i usunąć wszelkie mankamenty, można je też zmielić będzie wówczas łatwiej wycisnąć sok. Następnie należy odcedzić sok przez tetrę.
Uzyskany sok przelewamy do słoika, przykrywamy tkaniną by nic z zewnątrz nie przedostało się do roztworu i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 4 tygodnie. Optymalną temperaturą dla roztworu będzie 7 do 15 stopni Celsjusza. Jeśli fermentacja będzie zachodzić prawidłowo na powierzchni octu pojawią się bąbelki i zapach alkoholu.
Kolejny proces to faza kwaszenia. Ocet należy ponownie przecedzić przez gęstą tkaninę i wlać do czystego słoja. Ponownie przykrywamy tkaniną i odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne min. 4 tygodnie.
Na powierzchni octu pojawi się tzw. „matka”, która ma za zadanie przemienić alkohol w ocet. Żeby sprawdzić czy ocet jest już gotowy trzeba go co jakiś czas próbować, ale delikatnie by nie uszkodzić „matki”.
Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-12-23 08:02:42
2