Obiecałem, że się wypowiem po powrocie do klawiatury
Nie wiem jak funkcjonują "specjaliści" liczący słono za szkolenia z oddychania metodą Buteyki, ale wiem, że trening ze zmniejszoną ilością tlenu daje solidny bodziec organizmowi.
W najbliższym czasie przeprowadzę trzy identyczne sesje treningowe z pomiarem pulsu.
A. Zwykła sesja
B. Sesja z ustami zaklejonymi taśmą
C. Sesja w masce pgaz.
Postaram się stworzyć identyczne warunki do każdej sesji (pora dnia, posiłek, obciążenie treningowe itp.)
Przebieg sesji:
Rozgrzewka (standard dla wszystkich sesji - z pełnym dostępem tlenu) - skakanka 10 x 30 s, w przerwach ćwiczenia na poszczególne stawy + rozciąganie dynamiczne.
Sesja:
15 x EH Wymachy
Odpoczynek 30"
10 x EH Podrzut
Odpoczynek 60"
5 x EH Rwanie
Odpoczynek i zmiana odważnika
Kolejne odważniki: 24 - 28 - 32 kg
Przerwy pomiędzy odważnikami 2 i 3 minuty.
Czego się spodziewam? Nie wiem. Ten sam cykl powtórzę za miesiąc i potem znowu za miesiąc. Postaram się nagrać materiał z każdej sesji. Pawie też nagrywać?
Znalazłem taki fragment w necie:
FitNow
Trening wysokościowy
Trening wysokościowy jest najbardziej intensywnym treningiem. Sprawdza twoje ego i poziom kondycji w tym samym czasie. Wielu sportowców, zwłaszcza trenujących MMA podróżuje na wysoko położone miejsca, by trenować, gdy chcą poprawić swoje osiągnięcia, sprawność i
wytrzymałość. Powoduje on zmiany fizjologiczne w naszych ciałach, co nadaje smaczku rywalizacji. Trenowanie w rozrzedzonym powietrzu zmusza ciało do kompensowania zredukowanego poziomu tlenu za pomocą zwiększenia zdolności i wydajności krwi do przenoszenia tlenu. Ta zmiana prowadzi do zwiększonego VO2 Max i wydajności płuc. Gdy sportowcy wracają z treningu wysokościowego, widzą ogromną zmianę w sile, prędkości i kondycji.
Zainwestowałem w maskę do treningu wysokościowego, co sprawiło, że musiałem ocenić poziom mojej sprawności fizycznej od nowa już po pierwszym treningu. Jedna sesja z maską była wszystkim czego potrzebowałem, żeby zrozumieć co czują zawodowi sportowcy, gdy zaczynają trenować na wysokościach. Po kilku tygodniach treningu z maską wyraźnie zwiększył się poziom mojej wytrzymałości i kondycji. Mogłem dłużej trenować i nigdy nie musiałem się zatrzymać, by nabrać powietrza. Jeśli chcecie przetestować swoją kondycję fizyczną - polecam tą metodę. Jeśli nie macie łatwego dostępu do miejsc wysoko położonych, kupcie sobie maskę - jest warta swojej ceny.
Link:
http://www.fitnow.pl/pl/silownia-dla-niego/gdy-umieraja-stare-nawyki-rodzi-sie-trening-funkcjonalny
Oczywiście całość kończy nieśmiertelna fraza o konieczności zakupu specjalistycznej maski, ale zwykła rolka skocza, też się nada. Nie mówiąc o klasycznej masce przeciwgazowej albo lakierniczej ze sklepu BHP. Osobiście lubię taśmę, bo nie rzuca się tak w oczy, zwłaszcza wieczorem
Maski do treningu wysokościowego można dostać w kilku miejscach

Fraza do wpisania na popularnym portalu aukcyjnym Elevation Mask. Ceny z kosmosu. Na YT sporo filmów. Od biegaczy po bokserów i ciężarowców. Wszyscy wyglądają trochę jak Hannibal Lecter