Ogórek morski jako lek na nowotwory
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ogórek morski zabija 95% komórek nowotworowych, powoduje zmniejszenie się guzów
Ogórek morski jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od setek lat, ale jest stosunkowo nieznany. Jednak to może się szybko zmienić, gdyż wychodzą na jaw dowody, że ekstrakty z ogórka morskiego zabijają komórki nowotworowe jednocześnie stymulując układ odpornościowy. Przez Chińczyków uważane za niebiański przysmak. W kuchni chińskiej spożywane są niektóre gatunki, a po wypatroszeniu, uwędzeniu i ususzeniu noszą nazwę trepangów. Strzykwy (Holothuroidea) – gromada morskich zwierząt zaliczanych do szkarłupni.
Jak donosi Evers Ethan, autor “The Eden Prescription”, badania przeprowadzone na ogórkach morskich wykazały zdolność tych organizmów do zabijania raka płuc, piersi, prostaty, skóry, jelita grubego, trzustki i komórek nowotworowych wątroby. Wyciągi z nich okazały się również skuteczne w zabijaniu komórek białaczki i gioblastomy. Wygląda na to, możemy dodać kolejny rodzaj żywności do listy żywności antynowotworowych.
Naukowcy uważają, że kluczowym związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest frondoside A. Frondoside A jest triterpenoidem, związkiem organicznym występującym w wielu olejkach eterycznych i oleożywicach roślinnych.
Ostatnie badania, opublikowane w PLoS One, potwierdziło, jak potężną substancją naturalną naprawdę jest frondoside A. Naukowcy odkryli, że niszczy 95% komórek raka piersi, 95% komórek raka wątroby, 90% komórek czerniaka, 85-88% trzech różnych rodzajów raka płuc.
„Lecz korzyści związane z tym związkiem nie kończą się tylko na bezpośrednim wywołaniu zaprogramowanej w komórkach śmierci komórkowej (apoptozy). Ponadto hamuje on angiogenezę (zdolność nowotworów do tworzenia nowych naczyń krwionośnych, aby za ich pośrednictwem otrzymywać pożywienie) oraz zatrzymuje przerzuty raka utrudniając migrację komórek i ich inwazję. Jeszcze bardziej intrygująca jest zdolność frondoside A do aktywowania naszego systemu odpornościowego i uruchamiania naturalnego procesu atakowania komórek nowotworowych przez komórki antynowotworowe. Zostało to wykazane szczególnie w przypadku raka piersi, ale może również mieć zastosowanie do wszystkich typów nowotworów, ponieważ wiąże się z działaniem układu odpornościowego, a nie tylko bezpośrednio z komórkami nowotworowymi. Może to częściowo wyjaśniać, dlaczego frondoside A był tak skuteczny w zmniejszaniu guzów nowotworowych płuc u myszy”.
Przeczytaj: wyciąg z pestek winogron skuteczniej powstrzymuje rozwój zaawansowanego raka niż chemoterapia
http://naturalsociety.com/grapeseed-extract-better-chemo-stopping-advanced-cancer/
Przy podawaniu związku myszom z rakiem płuc stwierdzono, że frondoside A zmniejsza guzy o 40% w ciągu zaledwie 10 dni. Tradycyjne leki chemo kurczyły guzy o 47 %, ale ryzyko leczenia chemoterapią są o wiele większe, niż jakiekolwiek skutki uboczne lub ryzyko z powodu ogórka morskiego. Nie są znane żadne zagrożenia związane z ogórkami morskimi. Ponadto, ilość frondoside A, potrzebna do osiągnięcia tych wyników była znikoma, mniej niż jeden miligram na osobę dorosłą o wadze ok 80 kg.
sea_cucumber_cancer-263x164
Wyciągi z ogórka morskiego nie są obecnie oferowane przy leczeniu raka, przynajmniej nie w gabinecie zwykłego lekarza, to jednak można znaleźć suszone i sproszkowane ogórki morskie w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej są w postaci środków na artretyzm i podobne dolegliwości ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
Publikacje dodatkowe:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800890
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19162021
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741966
źródło: http://beforeitsnews.com/health/2013/11/sea-cucumber-found-to-kill-95-of-cancer-cells-shrink-tumors-2510680.html
przygotował: stophasbara
źródło: wolna-polska.pl
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ogórek morski zabija 95% komórek nowotworowych, powoduje zmniejszenie się guzów
Ogórek morski jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od setek lat, ale jest stosunkowo nieznany. Jednak to może się szybko zmienić, gdyż wychodzą na jaw dowody, że ekstrakty z ogórka morskiego zabijają komórki nowotworowe jednocześnie stymulując układ odpornościowy. Przez Chińczyków uważane za niebiański przysmak. W kuchni chińskiej spożywane są niektóre gatunki, a po wypatroszeniu, uwędzeniu i ususzeniu noszą nazwę trepangów. Strzykwy (Holothuroidea) – gromada morskich zwierząt zaliczanych do szkarłupni.
Jak donosi Evers Ethan, autor “The Eden Prescription”, badania przeprowadzone na ogórkach morskich wykazały zdolność tych organizmów do zabijania raka płuc, piersi, prostaty, skóry, jelita grubego, trzustki i komórek nowotworowych wątroby. Wyciągi z nich okazały się również skuteczne w zabijaniu komórek białaczki i gioblastomy. Wygląda na to, możemy dodać kolejny rodzaj żywności do listy żywności antynowotworowych.
Naukowcy uważają, że kluczowym związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest frondoside A. Frondoside A jest triterpenoidem, związkiem organicznym występującym w wielu olejkach eterycznych i oleożywicach roślinnych.
Ostatnie badania, opublikowane w PLoS One, potwierdziło, jak potężną substancją naturalną naprawdę jest frondoside A. Naukowcy odkryli, że niszczy 95% komórek raka piersi, 95% komórek raka wątroby, 90% komórek czerniaka, 85-88% trzech różnych rodzajów raka płuc.
„Lecz korzyści związane z tym związkiem nie kończą się tylko na bezpośrednim wywołaniu zaprogramowanej w komórkach śmierci komórkowej (apoptozy). Ponadto hamuje on angiogenezę (zdolność nowotworów do tworzenia nowych naczyń krwionośnych, aby za ich pośrednictwem otrzymywać pożywienie) oraz zatrzymuje przerzuty raka utrudniając migrację komórek i ich inwazję. Jeszcze bardziej intrygująca jest zdolność frondoside A do aktywowania naszego systemu odpornościowego i uruchamiania naturalnego procesu atakowania komórek nowotworowych przez komórki antynowotworowe. Zostało to wykazane szczególnie w przypadku raka piersi, ale może również mieć zastosowanie do wszystkich typów nowotworów, ponieważ wiąże się z działaniem układu odpornościowego, a nie tylko bezpośrednio z komórkami nowotworowymi. Może to częściowo wyjaśniać, dlaczego frondoside A był tak skuteczny w zmniejszaniu guzów nowotworowych płuc u myszy”.
Przeczytaj: wyciąg z pestek winogron skuteczniej powstrzymuje rozwój zaawansowanego raka niż chemoterapia
http://naturalsociety.com/grapeseed-extract-better-chemo-stopping-advanced-cancer/
Przy podawaniu związku myszom z rakiem płuc stwierdzono, że frondoside A zmniejsza guzy o 40% w ciągu zaledwie 10 dni. Tradycyjne leki chemo kurczyły guzy o 47 %, ale ryzyko leczenia chemoterapią są o wiele większe, niż jakiekolwiek skutki uboczne lub ryzyko z powodu ogórka morskiego. Nie są znane żadne zagrożenia związane z ogórkami morskimi. Ponadto, ilość frondoside A, potrzebna do osiągnięcia tych wyników była znikoma, mniej niż jeden miligram na osobę dorosłą o wadze ok 80 kg.
sea_cucumber_cancer-263x164
Wyciągi z ogórka morskiego nie są obecnie oferowane przy leczeniu raka, przynajmniej nie w gabinecie zwykłego lekarza, to jednak można znaleźć suszone i sproszkowane ogórki morskie w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej są w postaci środków na artretyzm i podobne dolegliwości ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
Publikacje dodatkowe:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800890
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19162021
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741966
źródło: http://beforeitsnews.com/health/2013/11/sea-cucumber-found-to-kill-95-of-cancer-cells-shrink-tumors-2510680.html
przygotował: stophasbara
źródło: wolna-polska.pl