Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Olej Lniany - moze sie przydać.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23259

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 469 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2143
Na moment reaktywuję tego posta swoim pytaniem ( chyba nie ma sensu zakładac nowego, n-tego już postu o oleju lnianym ).

Będąc w sklepie ze zdrową żywnością długo zastanawiałem się jaki olej wybrać. Wybór był, m.in. oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej słonecznikowy, znalazłem też jeden jedyny olej lniany więc postanowiłem w niego zainwestować.

Teraz gdy czytam wiele postów na temat oleju lnianego mam wątpliwości czy to był dobry zakupu.

Dane o produkcie:
- olej lniany niskolinolenowy
- nazwa: Linolia
- producent: Instytut Włókien Naturalnych Poznań
- dane z etykiety - olej tłoczony z siemienia nowych, spożywczych odmian
lnu
- tłoczenie i czyszczenie odbywa się w temperaturze poniżej 50 stopni C
- wartość energetyczna 100 ml oleju 828 kcal
- Tłuszcz ogółem 92g
w tym
- kwasów nasyconych 9g
- kwasów jednonienasyconych 16g
- kwasów wielonienasyconych 67g
- witamina E 20 mg

- butelka ma zawartość 240 ml
- cena 7,50
- nie widzę daty produkcji ale jest data do spożycia - najlepiej spożyć przed końcem 10/2005

Kupiłem ten olej na początku sierpnia, piję dwie łyżeczki dziennie ( właściwie dodaje go tuńczyka w sosie własnym. Dwie łyżeczki to daje jakieś 10g oleju lnianego dziennie.

Co post to inne wkazania co do ilości spożywania oleju lnianego, innych tłuszczów, samej omegi 3 ( np. kapsy ).

- Proszę Was o opinię na temat mojego zakupu ?
- Czy to nie porażka ?
- Czy ilość 10g dzinnie to dużo czy mało ( dodam tylko że aktualnie mam kontuzje nadgartska i zawiesiłem trening siłowy, dietę mam dopracowaną i cały czas stosuję, aby wykorzystać czas rekonwalescencji robię teraz jedynie klasyczne aeroby i trening HIIT 3 x w tygodniu, dieta oczywiście też redukcyjna ).

- Dlaczego jest taki krótki termin przydatności, pijąc tak mało nie zużyje wszystkiego przed 10/2005, później to wylać ?

- Proszę o wskazówki co do ilości spożywanego oleju lnianego obecnie przy aerobach oraz później kiedy już wrócę do prawdziwego sportu czyli kulturystyki

- Czy możecie wskazać lepsze produkty "olejowe" ( również nazwy ) z większą i lepszą zawartością omega 3 ?

Dzięki i pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78010 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766861
Czy to nie porażka ? Niestety olej lniany nie moze byc niskolinolenowy

- Czy ilość 10g dzinnie to dużo czy mało ( dodam tylko że aktualnie mam kontuzje nadgartska i zawiesiłem trening siłowy, dietę mam dopracowaną i cały czas stosuję, aby wykorzystać czas rekonwalescencji robię teraz jedynie klasyczne aeroby i trening HIIT 3 x w tygodniu, dieta oczywiście też redukcyjna ).

Zalezy jaka dieta i ile masz tluszczu w zapotrzebowaniu, na pewno olej lniany i oliwa z oliwek powinny byc podstawa zdrowego tluszczu w diecie

- Dlaczego jest taki krótki termin przydatności, pijąc tak mało nie zużyje wszystkiego przed 10/2005, później to wylać ?

Daj troche wiecej i jakis czas po terminie tez mozesz pic, dziwne ze niskolinolenowy ma tak krotki okres przydatnosci

- Proszę o wskazówki co do ilości spożywanego oleju lnianego obecnie przy aerobach oraz później kiedy już wrócę do prawdziwego sportu czyli kulturystyki

Zalezy jaka dieta, majac np 60g tluszczu w diecie, nie bedac na tluszczach, mozesz spozywac 30g oliwy z oliwek, 20g lnianego i 10g z orzechow, pestek z dyni, jaj, ryb, tranu, roznie mozesz rozlozyc proporcje

- Czy możecie wskazać lepsze produkty "olejowe" ( również nazwy ) z większą i lepszą zawartością omega 3 ?

Olej lniany nie zawiera omega 3, organizm dopiero sobie pozyskuje z niego i nigdy nie weisz ile przyswoi. Polecam olej lniany eurolenu, poszukaj na forum jest o tym duzo. Jesli chodzi o inne produkty to tran i omega 3.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Czyli producent coś pokręcił. Z przodu ładnie na buteleczce napisał : olej lniany niskolinolenowy. Wrzuciłbym zdjęcie aby to udokumentować ale w pracy jestem a cyfrak w domu :)

Dzień zamyka mi się spożyciem tłuszczu na poziomie 50-60 g. Są to głównie: 10 g z tego oleju lnianego, ok 15g zawarte w tuńczyku w oleju z oliwek, reszta to masło zwykłe (ok 5g ), tłuszcz zawarty w mięsie ( nie jem ciągle tylko piersi z kurczaka, czasem zdarzają się nogi , tłuszcz zawarty w chlebie żytnim razowym ale nie wiem czy powinienem brać go pod uwagę, w każdym razie też go doliczam do tych 50-60g dziennie, orzechy włoskie i to tyle. No i oczywiście całe jaja ale w dniu w który je jem ( 3 sztuki ) to oczywiście nie dodaje nigdzie oleju lnianego bo przekroczyłbym swoje założenia.

Napisałem termin przydatności na 10/2005 ale kto tam wie jak długo stał na półce, nie ma wydrukowanej daty produkcji.

O tranie się dużo mówi na Forum, ale uznałem że dopuki mam ten olej lniany to tran odpuszcze. Zmartwiłeś mnie że w oleju lnianym nie ma omega-3. Nie chce łykać kapsów, wole mieć to w diecie :)

Rzeczywiście dużo jest o olejach eurolenu na Forum. W swojej stroni www podają że zaopatrują sklepy Piotr i Paweł w Poznaniu a trochę ich tu jest więc pójdę tam kupić.
Kupię jakieś małe opakowanie. Wiele osób wskazywało żeby nie trzymać tego za długo. Najlepiej spożyć w ciągu 1 miesiąca, zwracać uwagę na datę produkcji bo im wcześniej wypordukowany to coś tam a jak później zakupisz od daty produkcji to coś innego ( chodziło o właściwości ) ale przyznam że niedoczytałem tego wątku i muszę to teraz znaleźć żeby uzupełnić braki wiedzy na ten temat
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 52415
ja wlasciwie mam tez ten sam problem poprosilem brata w wawie zeby mi kupil lniany z euro a on kupil taki sam jak ty masz i tez sie zastanawiam czy go szamac czy jednak sobie odpuscic dodam jeszcze ze mam tez ten z eurolenu a moze na zmiane na obiad jeden na kolacje drugi moze tak byc

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78010 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766861
Jak jzu macie to wypijcie, ale nastpenym razem polecam eurolen.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Wczoraj kupiłem w Poznaniu w sklepie "Piotr i Paweł" ten olej ( na stronie www eurolen podawał tą sieć sklepów jako swojego odbiorcę ). Jest w takiej śmiesznej butelce z uszkiem, a nie jak to pokazano na ich stronie w takim czerwonym kartoniku :)Tam jest chyba 250 ml ale nie mam tego teraz pod ręką. W smaku identyczny do tego o którym pisałem wcześniej. Jest ciut jaśniejszy ( bardziej żółty ).

Myślę junior26, że nie ma co demonizować. Trzeba to wypić i basta ! Żeby było śmieszniej, to eurolen na swojej stronie www podaje skład i informacje o oleju lnianym powołująć się na Instytut Włókien Naturalnych z Poznania, czyli ten sam, który jest producentem oleju lnianego niskolinolenowego Linolia, który obaj kupiliśmy. Mnie martwiła raczej kwestia daty przydatności ( u mnie 10/2005 ) żeby to wyssać do tego czasu. Ale Domer mnie uspokoił, że się nie otruje

Zmieniony przez - TDCI w dniu 2005-08-18 08:02:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 52415
no tylko najlepiej trzymac w lodowce i jakos bedzie
ten smak jest the best

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dowiedziałem się o tym wczoraj, kiedy to moja buteleczka stała juz od 3 tygodni na półce w kuchni Ja głównie dodaje olej lniany do tuńczyka w sosie własnym ( 3 łyżeczki czyli ok 15g ) i wciągam go w mgnieniu oka. Wcześniej jakoś mnie zapychał. Teraz wyczaiłem w sklepie tuńczyka ( filety) w oliwie z oliwek ( firma B&K) i jest równie pyszny.

Nie wiem tylko czy dobrze robię. Jakby mechanicznie odlewając całą wodę z tuńczyka w sosie włsnym ( nie lubię rozwodnionego ) z tuńczyka w olwie z oliwek też odlewam tą oleistą zalewę. I tak jest nasączony oliwą ale mi nic tam nie pływa

Dobrze robię czy źle ?

Zmieniony przez - TDCI w dniu 2005-08-18 08:53:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tunczyka kupuj tylko w sosie wlasnym i wode mozesz odlac dodajac pozniej oliwe z oliwek lub lniany. Lniany trzymaj tylko w lodowce

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Zastosuję dopiero od jutra bo mi jeszcze jeden został w oliwie z oliwek a przecież nie wyrzuce - szkoda białka :)

Zmieniony przez - TDCI w dniu 2005-08-18 09:51:00

Zmieniony przez - TDCI w dniu 2005-08-18 09:56:09
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Truskawki spalają tłuszcz??

Następny temat

Pytanie do speców od odżywiania i nietylko.

Alldeynn
Polecane artykuły