Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Wiek
37 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Hej
Rzeczywiście zimnotłoczony i nierafinowany olej kokosowy jest bardzo dobry, ma to do siebie, że najczęściej jest droższy od rafinowanego (całkiem sporo czasem, zależy z jakiej firmy). Zerknij na allegro - mają dość atrakcyjne ceny
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Wiek
37 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Rafinowany poddawany jest wielostopniowej obróbce przy użyciu i wysokiej temperatury, wody, ale też przeróżnych chemicznych rozpuszczalników. Taki proces rafinowania oleju pozbawia go nieco wartości odżywczych, ale wydłuża to termin jego przydatności do spożycia. Biedronkowy jest olejem rafinowanym, sama go kupuję. Jak nadarza się fajna promocja na jakiś większy słoik z chęcią sięgam po jego "lepszy" odpowiednik Zaś nierafinowany tłoczony jest na zimno, więc zachowuje on wszystkie swoje właściwości odżywcze. Warto podkreślić, że nierafinowany posiada delikatny zapach i smak kokosa. Jest też bardziej miękki niż rafinowany.
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Wiek
34 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294271
Nie ma dużej różnicy miedzy rafinowanym a nie rafinowanym. Nierafinowany ma tylko troszkę więcej polifenol i smaki, więc pytanie do Agnieszki. Jakie konkretnie właściwości traci odżywcze ? wg mnie zaleta jest z kwasów kaprylowych, średniołańcuchoywch itp. a one są odporne na działanie temp