PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Zacznij gotować i jeszcze raz gotować. I np. Zamiast suchej piersi z ryżem, zrób zapiekaną z parmezanem w sosie pomidorowym
Sam olej kokosowy jest owszem zdrowy, ale liczy się cały bilans kaloryczny, jakość diety, proporcja kwasów tłuszczowych
Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje układu pokarmowego (masło klarowane/ghee nie posiada tego problemu).
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-30 18:03:04
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
ArthassOlej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest sporo lepszym wyborem niż oliwa z oliwek, szczególnie jeśli chcemy na nim smażyć lub stosować inną obróbkę termiczną, gdyż tłuszcze nasycone są dużo bardziej stabilne od jednonienasyconych. Dla mnie obydwa oleje mają zastosowanie. Oliwa z oliwek na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy).
Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje układu pokarmowego (masło klarowane/ghee nie posiada tego problemu).
Dokładnie.
Oliwa jak wiadomo obfituje w kwas tłuszczowy oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cechuje się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badań gdzie użyto oliwy do długotrwałego smażenia (nawet tej marketowej). Po mimo zastosowania drastycznej obróbki termicznej nie wykazano szkodliwego wpływu. Wniosek? oliwa jak najbardziej nadaje się do smażenia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538
Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do najzdrowszych form obróbki termicznej.
Co do masła, to rzeczywiście całkiem dobrze nadaje się do smażenia bowiem nie jest tłuszczem niezniszczalnym termicznie, gdyż zasobne jest w cholesterol, który jak wiadomo dość łatwo się utlenia wydzielając szkodliwe związki. Żeby było jasne - mowa o nadmiarze. Zresztą wiem, że o tym wiesz (po prostu chciałem to podkreślić)
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-05-01 15:08:43
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-01 18:28:54
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Zmieniony przez - SZKOKS w dniu 5/1/2017 6:50:19 PM
Trzeba cos robic
Oczywiście nie podchodzę do tego bezkrytycznie, ale też nie popadam w taką skrajność, że nigdy nie będę już smażyć.
..naucz sie brac z zycia lekcje...