Szacuny
4
Napisanych postów
126
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
11198
Po przeczytaniu wielu artykułów dotyczących oleju lnianego doszedłem do wniosku (może błędnego), że jest niemal niemożliwe kupić właśnie pełnowartościowy olej lniany, a w szczególności bogaty w omega 3. Jeśli nawet jest tłoczony z odmiany szafir (który zapewnia wysoką zawartość omega 3) i tłoczenie przebiega w idealnych warunkach to potem wszystko się chrzani za przeproszeniem bo nikt nie przechowuje tego temperaturze 4-10 st.C a to dosyć istotny wymóg aby kwasy omega 3 się nie rozpadły bo są wrażliwe na temperaturę. Pomijam już fakt okresu letniego gdzie temperatury sięgają 25-30 st.C a to komplikuje przechowywanie
Kolejnym moim spostrzeżeniem (być może błędnym) jest zły sposób spożywania lnu mielonego. W większości przypadków zaleca się go zalewanie gorąca wodą i wracamy do kwestii czułości omega 3 na temperatury. Lepiej by było chyba zmielić ziarenka lnu i po prostu to zjeść.
Jeśli się mylę to poprawcie mnie
Szacuny
4
Napisanych postów
126
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
11198
Kwestia przechowywania przed apteka. Wątpię, że taki olej tłoczą, potem w butelki i w chłodnie. Potem w hurtowni też w chłodni by musiał stać. Cena końcowa to by była chyba z 60zł za ćwiartkę. Osobiście ja jeszcze nie widziałem w aptece oleju lnianego z chłodziarki. Wszystko stoi na półkach. Rozumiem, że w idealnych warunkach olej ten jest wartościowy, ale to co kupujemy już takie nie jest. Trzeba by kupić olej prosto spod prasy.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Produkt zamknięty nie ma dostępu tlenu a ciemna butelka ogranicza dostęp światła. Największy stopień utlenienia będzie od momentu otwarcia butelki. Najlepiej więc kupować po 250ml. Poza tym siemienia lnianego w ziarnach, zalewając wodą nie spożywa sielę w celu dostarczenia ALA a poprawy perystsltyki jelit. Ziarnia nie strawią się.
Szacuny
4
Napisanych postów
126
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
11198
Może się ktoś orientuje ile taki zmielony len może leżeć w pudełku próżniowym w lodówce? Wiem, że się utlenia szybko, ale czy np. 3 dni to już za dużo?
Szacuny
354
Napisanych postów
953
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
53586
Obróbka termiczna całych lub mielonych ziaren lnianych NIE POWODUJE zmian profilu kwasów tłuszczowych PUFA. Ziarna siemienia lnianego posiadają lignany, które chronią tłuszcze omega 3 przed oksydacją nawet w wysokich temperaturach (w doświadczeniach nawet 2 godzinna obróbka w 180 stopniach nie powodowała istotnej zmiany profilu omega 3 na skutek oksydacji - zmiany były na poziomie 0,2%). Całe/mielone ziarna lnu można spożywać bez obaw nawet po poddaniu obróbce termicznej i nie wpłynie to realnie na zawartość kwasów omega 3 (ALA). W przypadku oleju, mamy do czynienia z produktem wyekstrahowanym, który już takich właściwości zabezpieczających przed wysoką temperaturą nie posiada.