Szacuny
1
Napisanych postów
31
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1092
Witam.
Wyczytałam już, ze na oleju lnianym nie można smażyć ponieważ zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie odnalazłam jednak konkretnej odpowiedzi, dlaczego?
Czy smażenie na tym oleju mi zaszkodzi? Czy tylko straci swoje właściwości.
Sprytnie kupiłam dwie litrowe butelki i chciałabym go jakoś zużyć, a na pewno nie dam rady całego wypić ;)
Szacuny
1663
Napisanych postów
27216
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
516400
J/W
Jeżeli chcesz spożywać Lniany to tylko i wyłącznie na surowo, zawiera sporo kwasów wielonienasyconych, które ulegają w wysokich temperaturach niekorzystnym przemianom.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2013-10-17 13:09:02
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
1litr oleju lnianego kosztuje ok. 40 zł. szkoda marnować na smażenie, zwłaszcza, że nie powinno się tego robić. A że ma 3 miesiące ważności to nic nie znaczy.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
"Wspomniana wcześniej temperatura dymienia to moment, w którym w oleju zaczynają wytwarzać się akroleina, substancja toksyczna (to powstaje w wyniku rozkładu glicerolu)"
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
Pod wpływem działania wysokiej temperatury i tlenu powstaje szereg szkodliwych i toksycznych związków, m.in. izomery trans, rodniki, nadtlenki i inne. Działają one drażnico na śluzówkę przewodu pokarmowego, posiadaja właściwosci prokancerogenne, sprzyjają rozwojowi miażdzycy i cukrzycy. Generalnie jest to trucizna w czystej postaci. Smażenie na oleju lnianym jest skrajnym przykładem szkodzenia swojemu zdrowiu w dobrej wierze.
Osobiscie sugeruję olej lniany wyrzucić już wtedy gdy choćby lekko zaczyna zmieniać smak na jełki, nawet jeśli do końca terminu ważnosci zostało dużo czasu. Kupowanie dużych btelek i dużych zapasów jest bez sensu.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2013-10-17 14:05:36