Słyszałem od paru osob odpowiedzi na moje pytanie ze sie wlicza i sie nie wlicza i dalej nie wiem.
Jesli mam i tak patelnie teflonowa a rano robie placki owsiane i dodaje troche oleju gdyz ta masa sie przykleja strasznie a jak odrywam to nie zostają placki tylko poszatkowany towar.
Musze wyliczyc ten olej ktory daje ? Dodawac go do bilansu w diecie ? T i kcal ??
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Smażenie jest zdecydowanie najpopularniejszą i najbardziej lubianą metodą obróbki termicznej żywności. Większość osób lubi smażone mięso, rybę, omlet, czy jajecznicę. Gotowane również są dobre, ale bez wątpienia nie smakują już tak dobrze. W ogólnie występujących poglądach smażenie uważane jest za niezdrowe. W rzeczywistości jednak uzależnione jest to od kilku czynników. Smażenie samo w sobie jest jak najbardziej dobrym jakościowo sposobem obróbki. Warto jednak znać jego istotne podstawy. Wyróżnić wśród nich warto:
1. Na czym smażymy?
2. Co smażymy?
3. Jak smażymy?
4. Ile czasu smażymy?
Tutaj możesz poczytać o najlepszych tłuszczach do smażenia oraz zastosowaniu podstawowych zasad, które warto przestrzegać:
Znając odpowiedzi na te pytania, zdecydowanie będziemy mogli smażyć dobre jakościowo posiłki.
Odpowiadając jednak na Twoje pytanie, zdecydowanie należy wliczać w bilans kcal diety tłuszcze, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują jak np. woda. Większość wsiąka w produkt.
Szacuny
1
Napisanych postów
226
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8692
Proponuje wliczyć jednak placki trochę tego oleju wchłoną. A jeśli smażysz pierś w panierce to też nie mało go wchłonie. W mojej opinii na pewno wliczaj.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
można prosto wyliczyć nalać oleju i poczekać aż będzie gotowy do smażenia wtedy położyć i potem odlać pozostałą cześć. Jednka nie robiłbym takich eksperymentów.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
Ja kupiłem raz bawiłem się nim i trzeba niestety więcej go zużywać niż to sie zaleca bo po jednym pryśnięciu niestety nie wystarcza to na pokrycie, ale jak mówie dobra patelnia i zaoszczędzimy.