Szacuny
0
Napisanych postów
169
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1335
Robię dietę na masę i w niej znajdują się kwasy tłuszczowe Omegi, lecz doszedłem do informacji, że :
Czy kwasy omega-3 mogą wspomagać odchudzanie?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z kluczowych składników diety wspomagającej odchudzanie. U osób systematycznie spożywających zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega-3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej a także aktywnie mobilizują jej rozpad.
Szacuny
138
Napisanych postów
9203
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
29034
W takim razie nie zrozumiałeś co pisałem na poprzedniej stronie.
Zauważ, że jedząc poniżej zapotrzebowania, musi spaść BMI (i bez omegi). Natomiast bez deficytu i tak nie schudniesz (mowa o spadku wagi), choćbyś jadł 100g omega-3. A że n-3 pomaga kierować kalorie bardziej w stronę mięśni, niż tkanki tłuszczowej, tego nie kwestionuję
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
111118
Można powiedzieć, że omega-3 kieruje kalorie bardziej do spalenia lub budowy masy mięśniowej niż do tkanki tłuszczowej. Jeżeli chcesz tego działania uniknąć oraz pozostałych prozdrowotnych właściwości, to tak, odstaw omegę-3.
Szacuny
0
Napisanych postów
169
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1335
Dzięki panowie za fachowe opinie, wziąłem ten tekst z "niby" pewnego źródła. Tym bardziej nie wierzyłem bo łykając omegę i między czasie MASS XXL i tak przytyłem +5kg w ciągu 3 tygodni. Dziękuje i pozdrawiam.
Szacuny
138
Napisanych postów
9203
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
29034
Analizując tekst dogłębnie:
Co do prawdziwości to mógłbym się zgodzić z 3 zdaniem. Pierwsze jest dla mnie mocno naciągane. A drugie to chyba jednak niestety bzdura, bo jak samo spożywanie omega-3 może zagwarantować spadek tłuszczowej masy ciała? A co z kalorycznością diety, co z kompozycją posiłków? Chyba, że brano pod uwagę osoby z dobrze ułożoną dietą redukcyjną (ale to nie jest wprost powiedziane), wtedy owszem omega-3 może wspomóc efekt
Zmieniony przez - Sachem w dniu 2007-02-09 21:45:29
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
111118
No wiadomo, że liczy się kaloryczność. Ale przy dwóch tak samo odżywiających się grupach, takim samym wysiłku, itd. grupa z omegą-3 straci więcej tkanki tłuszczowej lub zyska mniej niż grupa placebo.