Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam, jakiś czas temu mój trener stwierdził, żę mogę smażyć na oliwie jednak ma być to extra virgin nierafinowana. Czytałam w wielu źródłach że taka oliwa jest dobra tylko na zimno, on jednak twierdzi, że w oliwie tej są polifenole i witamina E które wspierają procesy przeciwko utlenianiu. Czy to jest prawda?
Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9152
Napisanych postów
83455
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705605
Smażąc w warunkach domowych, śmiało możemy używać jako medium smażalniczego oliwy z oliwek, również tej Extra Virgin (zawiera ona bowiem antyoksydanty chroniące lipidy przed utlenieniem). Obiegowe plotki mówiące, że podczas podgrzewania tego tłuszczu powstają szkodliwe substancje są mocno na wyrost i nie mają rzetelnego uzasadnienia. Oliwa z oliwek na tle innych tłuszczów wypada całkiem korzystnie jeśli chodzi o zdatność do obróbki termicznej.Oczywiście najlepiej używać do krótkotrwałego smażenia .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766913
Nie zrobi to specjalnej różnicy. W procesie prawidłowego smażenia bez względu na to jaka będzie to oliwa z oliwek nie powinno dojść do negatywnych zmian w jej składzie kwasów tłuszczowych. Możesz więc używać jednej oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia do spożywania na zimno, np. surówek, jak i smażenia. Warto również zwrócić uwagę na najlepsze tłuszcze używane do smażenia: