Omleciki/naleśniki białkowe
Przepis już podawałam kiedyś na forum,ale wrzucam tu,żeby wszystko było w kupie

Składniki:
- białka z jajek (ilość dowolna )
- odżywka białkowa (ilość także dowolna )
Próbowałam zarówno proporcje 1 białko i 10g odżywki oraz 3białka i 10g odżywki. Pierwsza dużo słodsza, ale 2 też słodkawa i ok. Proponuję poeksperymentować i dostosować do swojego gustu. Białko miałam o smaku waniliowym, ale inne będzie również ok.
Wykonanie omlecików (fot. 1):
Jeśli chcemy otrzymać takie biszkopciko-omleciki musimy najpierw bardzo porządnie ubić białka, tak żeby przy podnoszeniu miski do góry nogami, jej zawartość nie wypadła, wręcz nie poruszała się. Następnie dodajemy odżywkę i jeszcze chwilkę ubijamy. Nakładamy małą ilość masy,ale dość grubo. Robimy to od razu po ubiciu, nie odstawiamy masy, jeśli będziemy nawet trochę zwlekać tracą na puszystości. Smazymy na teflonie(dobrze rozgrzanym), tyle aby w środku nie były mokre. Jeżeli mamy dużą porcję omlecików i nie zmieszczą się na jeden raz, przed włożeniem drugiej porcji na patelnie, trzeba ubić masę ponownie, bo inaczej mogą opaść.
Wykonanie naleśników (fot.2):
Druga wersja.Składniki te same. Tu nie trzeba aż tyle ubijać białek z jaj, masa nie musi być tak puszysta. Po ubiciu dodajemy odżywkę i cieniej wylewamy masę na patelnię (rozgrzany teflon). Po usmazeniu zwijamy i możemy polać odrobiną odżywki rozrobionej z odrobiną wody(tak jest na zdjęciu). Albo popijać odżywką wtedy jest w ogóle słodko

wartości odżywcze: nie ma sensu ich podawać, bo będą zależały od użytych proporcji i rodzaju odżywki, ale myślę, że nie trudno dodać wartości białek z jaj i odżywki białkowej

Jeśli nie jest to posiłek na noc,mozna poeksperymetować z dodaniem płatków owsianych,bakalii itp.
1
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------