Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
861
Witam :D
Jestem na redukcji i mam w planach jutro zrobić sobie omlet na śniadanie.
W przepisie jaki znalazłam jest 2 jajka, łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka otrąb/płatków owsianych, ew sól, pieprz. Nie mam mąki pełnoziarnistej wiec mogę ją zastąpić pszenna czy nie radzicie? Mogę dać na wierzch trochę dżemu niskoslodzonego, i smażyć na odrobince oleju rzepakowego? Można jeść tą mąkę pszenną?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Omlet jest bardzo uniwersalnym posiłkiem. W zasadzie nie ma znaczenia czy jemy omlety, gdy naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, czy budowa masy mięśniowej. Nie od tego zależne jest to, czy dane produkty warto lub nie warto jeść. To, czy budujemy masę lub redukujemy, uzależnione jest od ilości kalorii w naszej diecie, czyli pisząc prosto od wielkości nawet nie tego jednego posiłku, nie jednego dnia, a w skali tygodnia lub dłuższej.
To czy warto jeść omlet, uzależnione jest od jego składników, a nie od nazwy posiłku. Niestety w swoim przepisie wymieniłeś słabe i mocno przetworzone składniki, więc posiłek nie będzie zbyt dobrym pod względem jakości. Warto zwrócić uwagę na:
- mąkę pszenną,
- dżem,
- olej rzepakowy.
Skoro nie masz składników, to nie rób posiłku. Zjedz coś innego, a omlet zrobisz innym razem. Zawsze jednak można coś wymyślić. Mąkę pszenną zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi. Wykorzystać do tego można blender lub młynek do kawy. Olej rzepakowy do smażenia można wymienić na olej kokosowy. Dobrej jakości zakupisz tutaj: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Nierafinowany-opis35242.html. Z kolei zamiast w zasadzie samego cukru z dżemu daj świeże owoce posypane ksylitolem: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ksylitol-opis37510.html.
Więcej ciekawych przepisów możesz znaleźć w działach:
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
861
Mąki aktualnie nie mam w domu pełnoziarnistej :/ Można czymś ją zastąpić? Oprócz odzywki białkowej.
A jedna łyżka tej mąki pszennej tak bardzo zaszkodzi tej redukcji?
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Wiek
37 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
No nie zaszkodzi...skoro wliczysz w bilans. Świat się nie zawali, po prostu nie używaj na przyszłość. Poza tym z jednej łyżeczki, to ten omlet kiepski wyjdzie. Zblenduj płatki owsiane / jaglane i już masz lepszą sprawę
Szacuny
1
Napisanych postów
34
Wiek
30 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252
lepsza zadna, niz pszenna.
u mnie omlet zawsze jest bezmaczny i mega pyszny: 30 gram platkow owsianych (juz wczesniej rozmoczonych), 2 jajka klasa xl, szczypta soli, cynamon, gdy najdzie mnie ochota na slodkie dodaje jeszcze lyzeczke kakao. dodasz troche ksylitolu i nie bedzie po co klasc dzemu - chyba ze domowej roboty, bez chemii i dodatku cukru :)
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Wiek
40 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Zrób omleta bez maki, mąka do niczego potrzebna nie jest, same jaja mozesz jakieś owoce wkroić, czy dać na wierzch zbledowanego banana by nie jeść suchego.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Wiek
37 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
mosku
lepsza zadna, niz pszenna.
u mnie omlet zawsze jest bezmaczny i mega pyszny: 30 gram platkow owsianych (juz wczesniej rozmoczonych), 2 jajka klasa xl, szczypta soli, cynamon, gdy najdzie mnie ochota na slodkie dodaje jeszcze lyzeczke kakao. dodasz troche ksylitolu i nie bedzie po co klasc dzemu - chyba ze domowej roboty, bez chemii i dodatku cukru :)
co ty na to? :)
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu...
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Wiek
33 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
blue_hope
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu...
jak czasami człowiek się przyjrzy tym badaniom modom itp na gluten, mąka pszenna to zło, to dochodzi do wniosku, że nasi rodzice siebie i nas truli serwując nam ciasta drożdżowe, naleśniki, pierogi i inne smakołyki :) wszystko jest dobre z umiarem :) nawet można przytoczyć powiedzenie, że "alkohol pity z umiarem nie szkodzi, nawet w dużych ilościach" :P