Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Omlet z tuńczykiem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2259

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29773 Napisanych postów 27256 Wiek 33 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 384609
Witam, już trochę czasu od zrobienia minęło, ale jakoś nie było czasu wstawić tego :)
Niby nic specjalnego i pełno podobnych przepisów krąży, ale wyszedł tak obłędnie pyszny, że wstawiam.
Zawsze na trening chodzę po 3 posiłkach, a z racji, że w Wigilię po jednym przypadło mi trenować postanowiłem załadować coś konkretniejszego niż zawsze na śniadanie (jakby ilość kcal kogoś raziła ze względu na nazwę "załadować" to dodam jedno słowo - redukcja)
Nie zależało mi mocno na smaku tylko, żeby było dużo białeczka z rana, ale wyszło przeprzyszne, dlatego postanowiłem się tym podzielić, no i nie sądziłem, że połączenie tuńczyka z jajkami będzie dobrym pomysłem, jak się okazało strzał w 10 :)

Składniki:
Puszka tuńczyka z puszki - kawałki w sosie własnym - po odsączeniu 130g
Jaja kurze 5 szt. - 250g
Cebula mała - 80g
Papryka czerwona - 50g
Warzywa na patelnię (u mnie mieszanka green grocers z cebulkami koktajlowymi - moje ulubione :) ) - 60g
Natka pietruszki - trochę :P
Do przyprawiania: przyprawa do pizzy, zioła toskańskie, curry, chili, pieprz (soli nie używam ale to także wg uznania można dodać)
Tłuszczu nie dodawałem bo robiłęm na PAMie


Cebulkę pokroić w kostkę. Podsmażyć lekko lub poddusić na patelni. Pokroić w kostkę i dodać paprykę, żeby trochę zmiękła. Warzywa rozmroziłem w mikrofali i dodałem na patelnię, żeby trochę odparowała woda. Odcedzonego tuńczyka dodałem na patelnię i trochę "rozwaliłem" kawałki, że bardziej przypominał sałatkowego. Jajka z przyprawami wg uznania i natką pietruszki roztrzepałem w miseczce i zalałem patelnię. Od pewnego czasu preferuję mniejsze patelnie, żeby omlet był grubszy a co za tym idzie wilgotniejszy. Smażyć pod przykryciem na malutkim ogniu, do czasu aż zetnie się całe jajko, po czym przewrócić na drugą stronę, żeby podpiec wierzch dosłownie minuta może dwie.










Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-01-04 09:03:19

Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-01-04 09:13:57
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 106287 Napisanych postów 378294 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1711520
bardzo fajny przepis , robię dość podobnie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1663 Napisanych postów 27216 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 516400
Konkretny omlet.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4561 Napisanych postów 35999 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 263990
solidny grubaśny omlecior

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nie da się przejść obojętnie

Następny temat

W poszukiwaniu tego jedynego... parowaru!

Alldeynn
Polecane artykuły