Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
Koniu - ale to nie będzie chyba w zgodzie z ideą mojej stronki. Ma ona stanowić - coś jakby zaplecze dydaktyczne SFD. Chodzi o to, żeby ludzie czytali te artykuły. Nie wiem, jakby to wyglądało - w przypadku zbiorczego tematu?...
Szacuny
80
Napisanych postów
4196
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53627
Panie Sławku zapytam wprost czy ludzie chorzy na niedoczynność tarczycy mogą przyjmować L-Tyrozynę?
Endokrynolodzy nie wiedzą i mówią żeby nie brać, ale odpowiedz na nie wynika z przeciwskazań tylko z braku wiedzy na ten temat.
Ma Pan jakieś dane na ten temat? My musimy brać codziennie lewotyroksynę sądzi Pan, że aminokwas (l-tyrozyna)ktory teoretycznie powinien nam pomóc może rozhućtać tarczycę?
Pozdrawiam
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
Jeżeli mówimy o zdrowych ludziach - suplementacja tyrozyny na pewno nie rozchwieje tarczycy, bo to przecież tylko (i aż) surowiec do produkcji jej hormonów. To tak, jakbyś miał obawę, że cholesterol czy fitosterole rozchwieją czynności gonad.
Natomiast niedoczynność tarczycy do złożony problem medyczny. Pamiętam, że - kiedy zaczynałem studiować farmację (bodaj 30 lat temu) - tyrozyna była stosowana przy niedoczynności tarczycy. Ponieważ jednak jej efekty terapeutyczne były wątpliwe, dlatego dzisiaj stosuje się - po prostu - gotowe hormony tarczycy.
Nie czuję się jednak kompetentny w tej kwestii, gdyż jest to problem zdrowotny, gdzie może doradzać jedynie lekarz.
Szacuny
80
Napisanych postów
4196
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53627
Mimo wszystko bardzo dziękuje za odpowiedź. Ja mam niedoczynność tarczycy a wie Pan jak ciezko przy tej chorobie trzymac wagę, więc stosuje czasami "lajtowe" spalacze typu CLA, Zielona Herbata, L-Karnityna, niestety unikam wszystkiego właśnie z L-Tyrozyną ale tylko dlatego, że nikt nie zna odpoiwedzi na zadane przeze mnie pytanie.
Pozdr.
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)