Szacuny
43
Napisanych postów
89
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2937
Czołem, wczoraj po pracy pojawiła mi się na kolanie opuchlizna (praca w ciągłym ruchu), nie boli No ale wiadomo, ze sprawia to dyskomfort przy pełnym ruchu bo czuje, ze jest tam spuchnięte. Nie pytam o radę medyczna bo to jak wróżenie z fusów, wiec w piątek idę zrobić prześwietlenie żeby zobaczyć co tam się dzieje. Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji zdecydowalibyście się na trening góry ciała?
Pozdrawiam
Szacuny
525
Napisanych postów
1516
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
22229
Jeżeli miały by być to ćwiczenia, nieobciążające kolan, takie jak np. uginania przedramion ze sztangą o modlitewnik, to tak, nic nie stoi na preszkodzie, żeby zrobić biceps, jak kolano boli :)
Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2023-02-07 17:18:21
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
teoretycznie nic się nie stanie, ale jak wspomniałeś sam nei wiesz co to jest, można tez wziąć hantle usiąć na ławce, potem z nimi trzeba wstać, i przy takich operacjach też ciało pracuje
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Witaj. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kolano może być poddane stanowi zapalnemu. Każda aktywność, każdy trening będzie w pewnym stopniu taki stan zapalny prowokował, nasilał. Organizm nie tylko będzie walczył z wyciszeniem stanu zapalnego kolana, ale dodatkowo będzie zmuszony regenerować stan zapalny np. klaty, gdy ja skatujesz na siłowni. Więc tutaj musisz wziąc pod uwagę to, że zbyt cięzki trening może wydłużyć czas rekonwalescencji kolana. Lekka aktywnośc może być wskazana, jednak niekoniecznie typowo siłowa.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Oczywiste, że był się zdecydował na trening góry, czy jakikolwiek inny w takiej sytuacji. W zasadzie to trenując od ponad 20 lat cały czas jest jakiś problem, mniejsza lub też większa kontuzja i jak najbardziej treningi wykonuję. To czy masz ochotę go wykonać zależy tylko od Ciebie.
Poza tym, sugerowane prześwietlenie stawu kolanowego jest w stanie wykazać tylko to, czy doszło do pęknięcia kości. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć co jest nie tak, to należy wykonać rezonans magnetyczny. Może być też USG, ale nie jest ono takie dokładne.