Mam pytanie na temat orzeszków ziemnych jako źródła białka i innych makro i mikroskładników. Często są, z tego co wiem, krytykowane jako kiepski składnik diety i nie do końca rozumiem czemu. Patrząc po tabelach dietetycznych, na moje oko, wyglądają dość wartościowo. Może nie są idealne, ale czy mogą być wykorzystywane jako uzupełnienie diety tudzież jako zastępnik innych "lepszych" składników w sytuacjach gdy np. jest się w podróży i ma się problemy z gotowaniem itp. ? Załączam jeszcze zdjęcia tabel składników.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Makroskładniki to nie jedyne na co należy zwracać uwagę. Zapewne okazyjnie nie zaszkodzi. Podobnie jak i alkohol, słodycze, fast food, itp. Kwestia tego ile i jak często.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Nie będą ani dobrym źródłem białka, ani tym bardziej tłuszczu, jak masz problem z dostarczeniem w podróży białka i tłuszczu to kup mozzarellę, wędzoną rybę, kurczaka z rożna, ewentualnie zabierz ze sobą saszetki białka i orzechy włoskie, nerkowca, laskowe, migdały.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
J,w a zródłem białka dobrym bedzie ugotowany kawałek piersi lub usmażony w przyprawach ( bez oleju ) , na zmino zawijasz w sreberko i bierzesz ze sobą . super smakuje przegryzany orzechami włoskimi:)
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Zawsze też jak na prawdziwego Polaka w podróży przystało, można wziąć gotowane jajko na twardo :D
Ja jak wiem że będę w podróży, to zawsze piję białko i przegryzam orzechami. Swego czasu robiłem szejka z odżywki i masła migdałowego, ale po jakimś czasie cięższe masło opada na dno szejkera i trzeba się gimnastykować, żeby je wydobyć.
Orzechy arachidowe swego czasu jadłem na redukcji, te z Piotra i Pawła bez soli. Były tanie i smaczne, tylko łatwo było się zapomnieć bo wchodziły jak woda. Teraz jednak znów wróciłem do laskowych i brazylijskich.
Ja jak wiem że będę w podróży, to zawsze piję białko i przegryzam orzechami. Swego czasu robiłem szejka z odżywki i masła migdałowego, ale po jakimś czasie cięższe masło opada na dno szejkera i trzeba się gimnastykować, żeby je wydobyć.
Orzechy arachidowe swego czasu jadłem na redukcji, te z Piotra i Pawła bez soli. Były tanie i smaczne, tylko łatwo było się zapomnieć bo wchodziły jak woda. Teraz jednak znów wróciłem do laskowych i brazylijskich.
...
Napisał(a)
Te ostatnie (orzechy) to bardziej dla bialka czy tluszczu? A z ciekawości czemu te orzeszki ziemne sa slabe?
...
Napisał(a)
krystian-kosorzeszki ziemne to tak naprawde nie orzeszki i sa kiepskim źródłem tłuszczy .Te ostatnie (orzechy) to bardziej dla bialka czy tluszczu? A z ciekawości czemu te orzeszki ziemne sa slabe?
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
a co sądzicie o maśle domowej roboty z orzechów ziemnych, nie za często jest ono jedzone 1-2max w tygodniu jako dodatek do omletów czy owsianki
...
Napisał(a)
To jak 1 albo 2 razy w tygodniu to zainwestuj w masło z nerkowca albo migdałowe, jest zaj**iste do omletów. Ja jeszcze na górę lałem sos czekoladowy Smuckersa, ten bez cukru. Nie mogłem się doczekać następnego śniadania :D
...
Napisał(a)
Też się ostatnio zastanawiałem właśnie. Lecą ostre zdania o orzeszkach, a np. pan Karmowski masło orzechowe na codzień i chyba ani razu nic złego nie powiedział, a zachwala jak może. To czym to masło orzechowe jest lepsze od orzeszków w dziewiczym stanie
?

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!