Postanowiłem rozpocząć pierwszy cykl na Ostarynie androchem. Poniżej wypełniona ankieta i screeny z badania pełnej morfologii oraz hormonów oraz pytania.
1. WIEK: 32
2. WAGA: 97
3. WZROST: 186
4. WYMIARY:
-biceps: 42
-klatka: 113
-udo: 67
-talia: 91
5. STAŻ NA SIŁOWNI: 14 lat z przerwami
6. DIETA: 2800-3000 kcal
-białko:200-220 g
-węglowodany: 250-270g
-tłuszcz: 65-70 g
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: Żadnych
8. TRENING: Split 3-4 razy w tyg + piłka nożna raz w tyg + rower rekreacyjnie raz w tyg (25-45km)
9. CEL CYKLU: poprawa układu ruchowego, ból łokcia, i mieszane odczucia w kolanie. Delikatna redukcja/ rekompozycja ciała
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: brak
11. POZIOM BF%: 20%
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): mezo/endo
13. STAN ZDROWIA: bardzo dobry
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB PO ROSTU OWŁOSIENIA: typowy zakolak, pewnie odziedziczone po dziadku.
15. PPM (podstawowa przemiana materii):
16. WYNIKI SIŁOWE: niestety nie robię maxów wiec napisze jak te ćwiczenia ostatnio wykonywałem
-klata: 90x10- 5 serii (dziwne ale tutaj łokieć nie dokucza wgl)
-martwy ciąg: 80x10 - 4 serie (kolano powoduje tu objętość treningową i dodatkowe ćwiczenia pomocnicze, ciężar to drugi plan)
-przysiad: 60x12 - 4 serie (kolano jw)
Proszę o poradę, pomoc w dobraniu dawki i długości do takiego celu.
Zastanawiam się nad 4 opcjami:
1. 10mg ed przez 10-12wk
2. 10mg ed 6wk i 15mg ed 6wk (zwiększenie dawki w połowie cyklu)
3. 15mg ed 12wk
4. 20mg ed 12wk
Która opcja jest dla mnie najlepsza? Czy jest sens prowadzić krótki cykl np 10mg ed 8wk z tym środkiem?
Czy FSH które wynosi u mnie 14U/l (norma labu 1,50-12,40) jest w porządku? Przekroczone FSH o 1,6 U/l należy się przejmować? Znalazłem w necie zupełnie szersze normy dla tego hormonu, np 4 - 25 IU/l. wiem natomiast ,że każdy lab ma swoje metody pomiarowe i normy wiec raczej nie powinienem się sugerować jakimiś randomowymi z internetu. Nie mniej jednak wskaźnik ten mnie zaniepokoił i lekko zniechęcił do tego cyklu. Jak potencjalnie ostaryna może wpłynąć na FSH oraz inne hormony które zbadałem?
Za doping to się raczej nie wezmę w przyszłości ale chciałem rozsądnie skorzystać z ostaryny ze względu na stawy a i inne pozytywne korzyści na pewno będą mile widziane, łokieć raz boli raz nie boli a bicka robic sie nie da :( generalnie to już taka powracająca kontuzja która tylko czasem "usypia" na trochę gdy są przerwy od treningu siłowego.
Zbadam się również po cyklu ale chciał bym w miarę możliwości uniknąć wytrącenia się z norm hormonowych, dlatego tez mierzę w niższe dawki. Chciał bym przeprowadzić ten cykl bez konieczności PCT. Oczywiście badania będą również po zakończeniu tego cyklu w celach porównawczych i decyzji o PCT. Zastanawiam się czy należy zrobić również badania podczas cyklu? Jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobić?
Proszę o konstruktywną krytykę i radę

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

blood, sweat and pain