Bry :)
Może komuś się spodoba taki przepis na bardzo pikantną jajecznicę o świetnych wartościach odżywczych. Co będzie potrzebne?
[100g] 1 duża cebula
[75g] szynka/polędwica
[135g] tuńczyk z puszki
[20g] olej/oliwka (lub wylejemy z puszki tuńczyka, jeśli jest w oleju)
[100g] twaróg
[112g] 2 całe jajka
[105g] 3 białka jaj
+ składniki dodatkowe: wasabi, czosnek mielony, mielona ostra papryka, kopuluj afroamerykaninie
Wartości:
Waga: 652g
Białko: 100,7g
Tłuszcz: 40g
Węgle: 11,5g
Błonnik: 1,8g
Energia: 802 kcal
No to lecimy:
1. Na patelnię wlewamy olej, grzejemy
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię
3. Mięsko (użyłem takiego http://i.imgur.com/zXI6D.jpg ) kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli - http://i.imgur.com/g1tXT.jpg - Niech się smażą na małym ogniu, zajmujemy się resztą. Czasem można zamieszać żeby się nie opalało bardzo od spodu.
4. Wbijamy do szklanki jajca według upodobań, może być więcej, może być bez żółtek, czy z większą ich ilością - http://i.imgur.com/WrAPT.jpg
5. Dorzucamy na patelnię tuńczyka - http://i.imgur.com/qg4tf.jpg
6. Wrzucamy łychę lub dwie wasabi - http://i.imgur.com/xtq8x.jpg - oczywiście po tym oblizujemy łyżkę
7. Po wymieszaniu wlewamy jajca - http://i.imgur.com/ESWBs.jpg - po czym można dorzucić czosnku i pieprzu
8. Jak jajca się trochę utwardzą dorzucamy twaróg - http://i.imgur.com/FXtlH.jpg :)
9. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę - http://i.imgur.com/p0e42.jpg
10. Gotowe :) http://i.imgur.com/Cq2Si.jpg (nie jem tego nożem
) - można przegryźć bułą i popić jakimś ciekawym płynem. Smakuje też jak najbardziej z keczupem. Po nałożeniu można dosypać (a nawet trzeba) podobnego specjału: http://i.imgur.com/XXbEt.jpg )
Kilka uwag:
- Manewrując dodawaniem przypraw można uzyskać większą lub mniejszą odczuwalną "pikantność" - im później dodamy przyprawy, tym ostrzejszy smak będzie. Hardkorowo możemy dodać wszystkie 4 dopiero po nałożeniu
- Śmiało można nie dodawać kilku składników (twarogu, mięska, przypraw), jajka i tuńczyk uznaję jednak za bazę.
- Przy takiej ilości białka (jeszcze jak się popije szejkiem białkowym) może wystąpić spory efekt termogeniczny, do tego ten posiłek trochę zapcha, jak ktoś masę robi to ostrożnie z tym, bo po 3 godzinach niekoniecznie będzie się chciało jeść)
SMACZNEGO :)
Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-06-24 23:20:08
Może komuś się spodoba taki przepis na bardzo pikantną jajecznicę o świetnych wartościach odżywczych. Co będzie potrzebne?
[100g] 1 duża cebula
[75g] szynka/polędwica
[135g] tuńczyk z puszki
[20g] olej/oliwka (lub wylejemy z puszki tuńczyka, jeśli jest w oleju)
[100g] twaróg
[112g] 2 całe jajka
[105g] 3 białka jaj
+ składniki dodatkowe: wasabi, czosnek mielony, mielona ostra papryka, kopuluj afroamerykaninie
Wartości:
Waga: 652g
Białko: 100,7g
Tłuszcz: 40g
Węgle: 11,5g
Błonnik: 1,8g
Energia: 802 kcal
No to lecimy:
1. Na patelnię wlewamy olej, grzejemy
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię
3. Mięsko (użyłem takiego http://i.imgur.com/zXI6D.jpg ) kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli - http://i.imgur.com/g1tXT.jpg - Niech się smażą na małym ogniu, zajmujemy się resztą. Czasem można zamieszać żeby się nie opalało bardzo od spodu.
4. Wbijamy do szklanki jajca według upodobań, może być więcej, może być bez żółtek, czy z większą ich ilością - http://i.imgur.com/WrAPT.jpg
5. Dorzucamy na patelnię tuńczyka - http://i.imgur.com/qg4tf.jpg
6. Wrzucamy łychę lub dwie wasabi - http://i.imgur.com/xtq8x.jpg - oczywiście po tym oblizujemy łyżkę

7. Po wymieszaniu wlewamy jajca - http://i.imgur.com/ESWBs.jpg - po czym można dorzucić czosnku i pieprzu
8. Jak jajca się trochę utwardzą dorzucamy twaróg - http://i.imgur.com/FXtlH.jpg :)
9. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę - http://i.imgur.com/p0e42.jpg
10. Gotowe :) http://i.imgur.com/Cq2Si.jpg (nie jem tego nożem

Kilka uwag:
- Manewrując dodawaniem przypraw można uzyskać większą lub mniejszą odczuwalną "pikantność" - im później dodamy przyprawy, tym ostrzejszy smak będzie. Hardkorowo możemy dodać wszystkie 4 dopiero po nałożeniu

- Śmiało można nie dodawać kilku składników (twarogu, mięska, przypraw), jajka i tuńczyk uznaję jednak za bazę.
- Przy takiej ilości białka (jeszcze jak się popije szejkiem białkowym) może wystąpić spory efekt termogeniczny, do tego ten posiłek trochę zapcha, jak ktoś masę robi to ostrożnie z tym, bo po 3 godzinach niekoniecznie będzie się chciało jeść)
SMACZNEGO :)

Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-06-24 23:20:08
My nie używamy maszyn, my je tworzymy...