Szacuny
2
Napisanych postów
218
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2613
Mam pytanie do znawców prawa i broni. Otóż mój kumpel, który od 2 lat ćwiczy iaido niedawno zapłacił za wykucie dla siebie katany. Niezbyt wiele stosunkowo, bo niecałe 2 tysiące, no ale dość ciężka i długaśna kosa dzięki temu powstała. Całkiem niedawno zaś kolega ten podjął decyzję o naostrzeniu sobie tego miecza, trenowaniu z nim w sekcji (form ,nie sparingów ) i oczywiście chodzeniu z nim na plecach na treningi. Na moje i innych kumpli watpliwości, twardo odpiera że policja nie ma prawa skonfiskować mu tej naostrzonej broni, dopóki jest ona w pochwie. Jest tego tak absolutnie pewny, że albo ktoś mu nawmawiał totalnych głupot, alo istotnie wyczytał to w prawnym kodeksie. Co jednak budzi moje wątpliwości bo według tej zasady, mogę nosić przy pasie piętnastocentymetrowy ostry bagnet i dopóki go na kogoś nie wyciągnę, gliny mogą mi naskoczyć? Chyba nie... A to jego mieczysko ciężkie jest i duże, a jak będzie naostrzone, za******lić tym kogoś albo poważnie uszkodzić - nietrudno. Z tego, co ja się orientowałem, polskie prawo zabrania nosić na mieście ostrza dłuższego niż dłoń (czy coś w tym stylu?? ) - a co dokładnie mówi o półtorametrowej ostrej kosie? Wiem, że swego czasu dwóch gliniarzy zażądało od innego kumpla, też iaidoki, okazania ozdobnej katany, z którą chodził na treningi - i po stwierdzeniu że jest tępa i wybitnie ozdobna, dali spokój. No więc jak to jest? Bo kumpel jeszcze swojej kosy do ostrzenia nie dał, więc jeśli okaże się , ze nie ma racji ,zawsze zdążę go powstrzymać...
Ludzie dzielą się na dwa rodzaje: popychających i popychanych
Szacuny
25
Napisanych postów
2687
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
52673
Trochę już o tym na forum było. Jeszcze raz dla przypomnienia: 1) od strony TEORETYCZNEJ - w/g Mojej wiedzy stan prawny wygląda na dzień dzisiejszy następująco: ustawa o broni i amunicji z 21 maja 1999 roku nie uznaje noży, mieczy i tym podobnych za broń białą ( art 4. ust. 4 pkt a zawiera katalog zamknięty broni "białych" gdzie żadne z wymienionych się nie pojawiają ). Dawniej kwestię broni białej precyzowały rozporządzenia Ministra SW z odpowiednio 29 października 1990 roku i 1 grudnia 1993 roku, które rozciągały niektóre przepisy uprzednio obowiązującej ustawy o broni, amunicji i materiałach wybuchowych na poszczególne rodzaje broni białej. Wraz z odpadnięciej podstawy prawnej rozporządzenia te przestały obowiązywać, nowych, o ile się nie mylę, nie wydano. W związku z tym należałoby bezpośrednio stosować przepisy wspomnianej wyżej ustawy, a że nie uważa ona katany za broń to mamy pełną swobodę - przechowujesz jak chcesz, nosisz jak chcesz ( niekoniecznie ukrytą ), pozwolenia nie potrzebujesz, nieważne czy ostra czy tępa. Czyli w teorii twój kolega ma rację. Nie wiem skąd u ciebie przekonanie o tych 15 centymetrach ostrza - nie znam przepisu który by wprowadzał takie ograniczenia. 2) od strony PRAKTYCZNEJ - policja, co im się chwali, nie lubi ludzi spacerujących po ulicach z mieczami czy toporami - intencje noszącego nieznane, poza tym zawsze znajdzie się ktoś kto uzna taką demonstrację za prowokującą i burda gotowa. Osoba nosząca musi się więc liczyć z konsekwencjami w postaci legitymowania czy spisywania. Nie zdziwiłbym się także gdyby w Kodeksie Wykroczeń znajdował się przepis pod który to zachowanie można na siłę podciągnąć. Wreszcie należy pamiętać że mundurowi nie zawsze dobrze znają prawo - też bedą myśleli że "tylko do 15 centymetrów", albo że "musi być tępa", zarekwirują i sprawe się będzie długo odkręcać. A jeśli kolega kogoś "zadrapie" tym scyzorykiem to każdy sąd czy prokurator raczej negatywnie podejdzie do gościa który chodzi po ulicy z ostrym mieczem. Acha, gdzie kolega wykuł katanę? Pozdrawiam,
"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"
Szacuny
2
Napisanych postów
218
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2613
Wykuł ją u jakiegoś płatnerza w Chebziu, dzielnicy Rudy Śląskiej.
Jeśli chodzi o te 15 centymetrów, to te rozporządzenia ministra zdaje się mówiły o takiej długości(tak słyszałem). A włąściwie dlaczego odpadła podstawa prawna do ich stosowania? Pozdrawiam
Ludzie dzielą się na dwa rodzaje: popychających i popychanych
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
historyczni mistrzowie iaijutsu używali shikomizue, także było to popularne po wprowadzeniu przez tokugałów zakazu o noszeniu mieczy - za noszenie patyka nic mu chyba nie zrobią ni?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Katana elegancko mieści się w pokrowcu na boken lub jo (sprawdzone). Poza tym na stronach budostuff i tozando maożna bez problemu zamówić porządny pokrowiec (torbę). Trafiają się też na allegro.