
Ostropest plamisty jest rośliną o unikalnym potencjale prozdrowotnym. Fakt ten potwierdzają nie tylko tradycyjne przekazy, ale także wyniki badań naukowych. Jakie właściwości w sobie kryje? Jakie korzyści może nieść za sobą włączenie go do codziennej diety? Na te i kilka innych pytań postaram się odpowiedzieć w niniejszym artykule.
Trochę botaniki
Ostropest plamisty (Sylibum marianum) jest rośliną należącą do rodziny astrowatych i naturalnie pochodzi z regionu okolic basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu przypomina trochę oset i na pierwszy rzut oka trudno wręcz uwierzyć, iż nie jest to bezwartościowy „chwast”, a surowiec leczniczy, zwłaszcza że rozprzestrzenia się bardzo łatwo i występuje na wielu terenach, również w obrębie naszego kraju. Możliwe, że wielu czytelników tego artykułu miało okazję spotkać tę roślinę podczas pieszych wędrówek po pozamiejskich terenach zielonych nie zdając zupełnie sobie sprawy z tego, iż ma ona udokumentowane właściwości prozdrowotne.
Co w ostropeście siedzi?
Ostropest plamisty, a dokładnie jego owoce, które są źródłem slimaryny (2 – 3%), będącą de facto jest mieszaniną czterech bioaktywnych substancji z grupy flawonoidów takich jak:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4347/ostropest-plamisty--cenny-dodatek-do-zdrowej-diety