Szacuny
5
Napisanych postów
209
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
5921
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z kolanami, nie pamiętam dokładnie kiedy to się zaczęło, ale np podczas wykonania przysiadu bolały mnie one. Przez jakiś czas grałem w kosza, robiłem przysiady (ok 2 miesiące) i zaczęło się. Kolana bolą mnie praktycznie ciągle, szczególnie podczas długiego zgięcia, np podczas jazdy samochodem, siedzenia w szkolnej ławce itp. Gdy prostuje je maxymalnie, ból jest przez chwilę ostrzejszy, ale w pewnym momencie ustępuje całkowicie. Podobnie jak ze spacerami po ok 5-10 minutach rozchadzam ból i ustępuje. Obecnie mam przerwę w jakimkolwiek graniu w kosza, czy robieniu przysiadów, brałem animal flex 6 tyg i nie pomaga. Co to może być ? Dodam jeszcze, że boli mnie również przy ucisku palcami. Dodam jeszcze, ze obrzęk nie występuje.
Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dzięki.
Zmieniony przez - RoyJones w dniu 2010-06-01 20:54:35
Szacuny
5
Napisanych postów
209
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
5921
zobaczyć w sensie zrobić zdjęcie i dać tutaj ? Tak jak mowilem w budowie z zewnątrz raczej nic się nie zobaczy, chyba ze ktoś sie zna.
Wiem, że zapewne wyslecie mnie lekarza, ale ten powie ze wymyslam i żebym odpoczywał to z czasem przejdzie.
Szacuny
308
Napisanych postów
3172
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
21170
No niewykluczone, że z czasem przejdzie i że lekarz tak powie.
Ale są też tacy lekarze, którzy przyjrzą się temu bliżej i pomogą. Trzeba tylko ich znaleźć.
Szacuny
44
Napisanych postów
291
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2963
Objawy mogą wskazywać na tzw kolano kinomana. Poszukaj na necie a dowiesz sie więcej.
Do tego wybierz się na wizytę do prywatnego gabinetu fizjoterapeutycznego. W podobnych przypadłościach możnaby zastosować ćwiczenia wzmacniające, stretching, elektrostymulację, mobilizacje rzepki, kinesiotaping no ale to już pokazane, wykonane będzie w gabinecie.
Z suplementów to zamiast tego całego animala spróbuj siarczanu chondroityny z glukozaminą.
Chondroityna do 1,5g /dzień a glukozamina 2-3g/dzień
Szacuny
5
Napisanych postów
209
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
5921
W końcu wybrałem się jakiś czas temu do lekarza. Wynikło, że mam nadwyrężone więzadła główne rzepki.
Lekarz, nie kazał mi przeforsowywać kolan (biegać, uprawiać sportów- siatka itp, jeździć na motorze, ponieważ kolana są wtedy ugięte i więzadła naciągnięte)
W internecie wyczytałem trochę, że podczas uszkodzeń więzadeł ruch jest wskazany, gdyż powoduje to odbudowywanie się więzadła.
Oczywiście nie zaniechałem sportów, ale ograniczyłem.
Biorę leki ketonal forte 100 3x1 tab, i smaruję naproxenem kolana.
Jestem zapisany na rehabilitację na 28 września, dlatego nasuwa się pytanie.
Co do tego czasu mogę robić, aby zacząć już leczyć więzadła ? Jakieś ćwiczenia, rozciągania ? Czy może jednak dać spokój kolanom i jedynie wypoczynek ? Proszę o rady. Z góry dzięki.
Zmieniony przez - RoyJones w dniu 2010-08-15 12:14:44
Szacuny
48
Napisanych postów
306
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2143
Raczej nie odłożenie całkowite sportu, ale danie sobie spokoju na jakiś czas z siatkówką i koszykówką. Boks też nie jest dobrym rozwiązaniem. Może pozostać siłownia, z tym że raczej bieganie z talerzami z i do gryfu sztangi też ci nie pomoże ;) Zostają maszyny na siłowni (ale nie rowerki). Normalne chodzenie, a przede wszystkim ogólnorozwojówka pod nazwą pływanie, i przyspieszacz regeneracji stawów, ścięgien i skóry czyli sauna.