Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb pszennych, możemy kupić również otręby owsiane i ryżowe. Otręby pszenne zawierają aż 42 g błonnika na 100 g produktu i stąd bierze się ich tak duży wpływ na organizm: regulują pracę układu pokarmowego, zwalczają zaparcia, umożliwiają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej. Otręby owsiane natomiast obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL, podwyższając jednocześnie stężenie "dobrej" frakcji HDL, pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi. Niektóre badania wykazują, że otręby, zwłaszcza owsiane, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelit. Nadmiar otrąb w diecie może być jednak szkodliwy, ponieważ zawarty w otrębach kwas fitynowy upośledza wchłanianie przez organizm takich składników, jak: wapń, magnez, żelazo i cynk. Nadmierna ilość błonnika nierozpuszczalnego w wodzie może z kolei prowadzić do zespołu jelita nadwrażliwego. Dlatego należy zachować umiar i nie spożywać więcej niż 2-3 łyżki otrąb dziennie. Jedząc otręby, należy pamiętać o wypijaniu w ciągu dnia odpowiedniej ilości płynów: co najmniej 1,5-2 litrów dziennie. W przeciwnym razie osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia otręby zaszkodzą zamiast pomóc.
Zródło: www.sms.edu.pl
Wartość odżywcza:
Kcal: 216/100g
Białko: 15,5g
Tłuszcz całkowity: 4,3g
w tym:
nasycone: 0,6g
jednonienasycone: 0,6g
wielonienasycone: 2,2g
Węglowodany: 64,5g
w tym:
błonnik: 42,8g
cukry: 0,4g
Ponadto duża zawartość witamin i minerałów, więcej tu: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Uc.html
Krótko, treściwie i na temat. Zamieściłem ten post ponieważ wciąż wiele osób nie wie, że takie coś jak "otręby" istnieje. Moim zdaniem są doskonałym dodatkiem do śniadania (nie polecam stosowania w dużych ilościach) - ja jem głównie z mlekiem, wodą, jogurtem lub maślanką. Polecam ze względu na smak i walory prozdrowotne. Co do roli błonnika - jest wiele tematów na forum, polecam przeczytać
Jeżeli było na forum (ja nie znalazłem) to wykasujcie
Zmieniony przez - xeran w dniu 2007-03-12 12:23:47
Zródło: www.sms.edu.pl
Wartość odżywcza:
Kcal: 216/100g
Białko: 15,5g
Tłuszcz całkowity: 4,3g
w tym:
nasycone: 0,6g
jednonienasycone: 0,6g
wielonienasycone: 2,2g
Węglowodany: 64,5g
w tym:
błonnik: 42,8g
cukry: 0,4g
Ponadto duża zawartość witamin i minerałów, więcej tu: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Uc.html
Krótko, treściwie i na temat. Zamieściłem ten post ponieważ wciąż wiele osób nie wie, że takie coś jak "otręby" istnieje. Moim zdaniem są doskonałym dodatkiem do śniadania (nie polecam stosowania w dużych ilościach) - ja jem głównie z mlekiem, wodą, jogurtem lub maślanką. Polecam ze względu na smak i walory prozdrowotne. Co do roli błonnika - jest wiele tematów na forum, polecam przeczytać

Jeżeli było na forum (ja nie znalazłem) to wykasujcie

Zmieniony przez - xeran w dniu 2007-03-12 12:23:47