żelatyna, otręby pszenne, żelatyna podobno słabo się wchłania, a otręby to błonnik w większosći
żelatyna, otręby pszenne, żelatyna podobno słabo się wchłania, a otręby to błonnik w większosći
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Profil witamin: B1=29,1% ¶ B3=27,4% ¶ B6=32,6% ¶ B5=12%
Profil minerałów: Fe=16,7% ¶ Mg=31,4% ¶ P=26,9% ¶ K=6,9% ¶ Zn=6,3% ¶ Cu=5,7% ¶ Mn=113,7%
Jakieś 50kcal w 16g, tyle że jest w to wliczony również potencjał kaloryczny węglowodanów złożonych pod postacią błonnika, którego raczej energetycznie nie wykorzystujemy.
Czyli jest potencjał dobrego źródła witamin i minerałów. Problem z pozyskiwaniem tych wartości odżywczych przez organizm. Trzeba by wspomóc się różnymi metodami, by było to efektywne.
Można stosować metodę słoikową. To znaczy robimy sobie owsiankę słoikową dzień wcześniej (słoik najlepiej typu "wek", szczelny). Dodajemy wybranych składników - najlepiej sprawdzają się produkty typu ziarna, zboża, orzechy, pestki, które po prostu przez noc "rozmiękną". I teraz tak, jednym z w miarę skutecznych sposobów jest dodanie czegoś co obniży ph wody np. soku z cytryny. Niskie ph powoduje efektywniejszą "ekstrakcję" składników odżywczych, plus lepiej zmiękcza produkty zwiększając tym samym zwiększając ich przyswajalność.
Kolejnym, efektywnym sposobem mogłoby być przeprowadzenie kontrolowanej fermentacji, jak np. w przypadku produkcji jogurtu... Tylko nie bardzo w tym momencie potrafię podać jakiś sprawdzony sposób w tym przypadku... Są co prawda np. dostępne różne szczepy fermentacyjne np. do produkcji kwasu chlebowego, gdzie właśnie bazuje to na suchym chlebie żytnim (więc pewnie otręby żytnie też by się nadały). Fermentacja jest jedną z najefektwyniejszych metod zwiększania dostępności pokarmów.
Ogólnie trick z produktami tego typu jest taki, że powinniśmy skorzystać z zewnętrznych metod "pre-trawiących", gdyż sami nie jesteśmy dobrze przystosowani do trawienia i przyswajalnia tego typu produktów, w przeciwieństwie do roślinożerców, którzy mają wielokomorowe żołądki, odpowiednie szczepy bakterii, długi trakt pokarmowy itd. Te słoiki pełnią właśnie taką rolę naszych drugich, "zewnętrznych" żołądków. Zresztą o metodzie słoikowej w sieci można poczytać, choć tam akurat zwykle nie kładzie się nacisk na wyjaśnienie funkcji, a same przepisy.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-27 18:55:55
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Tak traktuje to jako dodatki ;)
Zakładając, że jadasz 150g otrębów w tygodniu i 100g żelatyny, to już spora pula kalorii się robi

Ponadto trochę o otrębach : https://www.sfd.pl/[ART]Otręby_a_dlaczego_nie_-t686002.html
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-04-22 11:30:26
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
25g zetlatyny ok 70 kalorii kijowe kalorie ale są. Jak np redukujesz i efekty są to ok, jak nie ma efektów więc moze tu coś dziubniesz za jakiś czas co innego i suma sumarum kalorii przybywa
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Pamietaj stare powiedzenie :) ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka :P:P
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Michal2206Prażóne = po obróbce = mniej wartości - sporadycznie jedz ale jak nie musisz to zamien na cos innego. Wpisuj w tabele to co na opakowaniu producent podaje . jesli nei ma na opakowaniu nic to wtedy szukasz w necieDzieki za odpowiedzi, a otreby pszenne prazone? Mam w domu takie na 100g 270 kcal a na ilewazy bylo podane na 100g chyba 180 kcal, jak to wliczyc?
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2017-04-22 13:22:51
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Lepiej będzie jak wymienisz np. na płatki jaglane, czy owsiane.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
Moderator działu Odżywianie