Szacuny
11182
Napisanych postów
51934
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Hej mam pytanie dotyczące płatków żytnich. Od jakiegoś czasu sobię je szamię, bo mi bardzo smakują i mają więcej błonnika od owsianych (jadam ok 50 g, czyli z owsianych mam 3 g błonnika, a z żytnich 2 razy więcej). Jednak ostatnio małe zdziwko ! Zajrzałem do tabeli i ... żytnie mają ponad 660 mg sodu. Owsiane praktycznie go nie mają. W związku z tym czy można sobie bez problemu szamać te żytnie ? Co sądzicie ?
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-01-13 19:21:13
Szacuny
8
Napisanych postów
15
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
229
Sorry, że odkopuję stary temat ale muszę ze względu na dezinformowanie ludzi, którzy to czytają i myślą, że te informacje, które piszecie o białkach to prawda... Jezu.. Ludziska, białka, czy to mięsne czy roślinne składają się z AMINOKWASÓW które w obu przypadkach są TYM samym, jest jednak przewaga zwierzęcych w tym, że są kompletne więc przyswajalne w pełni dla człowieka, a roślinne mają z reguły brak któregoś z tych aminokwasów więc organizm ma brak jednej (lub więcej) cegiełki do zsyntezowania białka w ciele. Ale MOŻNA TEN AMINOKWAS UZUPEŁNIĆ mieszając białka z różnych źródeł (z reguły produkty zbożowe z strączkowymi np klasyk uwaga: fasola z pieczywem) i wtedy otrzymujemy białko o wartości BV często nawet przekraczające białka zwierzęce (np wieprzowinę). Również zalewanie np płatków owsianych mlekiem uzupełnia aminokwasy bo mleko ma komplet. JEST TO PODSTAWA NAUK O ŻYWIENIU NP WEGETARIAN, gdyby było inaczej weganie znikali by w oczach jedząc tylko rośliny, pomyślcie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd!
Szacuny
1
Napisanych postów
1
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
3
hej!
to czy mozesz jesc platki zytnie tak naprawde zalezy od twojej gr krwi, uwierz mi wiem po sobie, jak masz np gr A to jak najbardziej sa dla ciebie korzystne i wskazane a jezeli masz B to powinienes ich unikac bo zaszkodza twojemu zdrowiu i spowoduja tycie
Szacuny
11182
Napisanych postów
51934
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
iwonali kompletna glupota , wymyslona dla checi zaistnienia przez jakiegos pozal sie boze "naukowca"
a zixy akurat to ze nie ma przeczytanych artow nic nie swiadczy bo nie kazdy czerpie wiedze z sfd wiec nie wklejajcie w topickach ile co kto ma jesli nie pyta sie czy ktos mu diete ulozy
Zmieniony przez - psonic w dniu 2008-01-29 19:39:27
Szacuny
12
Napisanych postów
1777
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
29465
sorry za up'a ale interesuje mnie czy polecacie płatki żytnie lub pszenne, chętnie jadłbym owsiane ale mają dużo białka a w mojej diecie(ekto) ze względu na potrzebe dostarczenia sporej liczby węgli dostarczam o wiele za dużo białka roślinnego :(