Płatki owsiane nie są ani dobrym pomysłem na śniadanie ani wbrew pozorom cennym elementem naszej diety.
Po pierwsze płatki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonym produktem. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk złożony jest z błyskawicznych płatków owsianych.
Co jest z nimi nie tak? Przetworzone produkty mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Powyższy posiłek byłby wporządku gdybyś wykorzystał pełnoziarniste płatki owsiane z ekologicznej uprawy. Dlaczego? W procesie produkcji wykorzystywana jest masa chemikaliów która powoduje iż produkty są jałowe i naładowane niezdrowymi substancjami które mogą powodować zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Co więcej płatki owsiane nie są dobrym pomysłem dla każdego, mogą one dość mocno podnosić poziom cukru we krwi co u wielu osób nie jest wskazane z rana. Nawet gotowana, ekologiczna, pełnoziarnista owsianka bez dodatku cukru u zdrowej osoby zwiększa poziom cukru do około 150 mg/dl, 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki.
Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i gliadyą posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. wchłanianie mikroskładników.
Dużo lepiej urozmaicić dietę w inne
źródła węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane, gryczane czy pełnoziarniste żytnie.
