Płatki owsiane to jeden z najbardziej wartościowych produktów.
Dość często występuje w diecie sportowców i osób dbających o zdrowe odżywianie, ponieważ jest to doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Są źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, potasu, fosforu, wapnia, kwasu foliowego, które znacząco wpływają na nasze samopoczucie, pamięć i koncentrację oraz wydajne funkcjonowanie organizmu.
W sklepach możemy się zwykle spotkać z trzema rodzajami płatków. Różnią się sposobem wytwarzania:
- płatki owsiane zwykłe – otrzymywane są w wyniku zgniecenia całych ziaren, są najmniej przetworzone, mają zatem najwięcej wartości odżywczych
- płatki owsiane górskie – otrzymywane są z krojonego lub łamanego ziarna
-
płatki owsiane błyskawiczne – są najdrobniejsze i wcześniej nawodnione by ich struktura była luźniejsza i łatwiej chłonęła wodę, w której namaczamy płatki. Dzięki temu ten rodzaju płatków robi się najszybciej miękki i gotowy do spożycia. Posiadają jednak najmniej wartości odżywczych ze wszystkich trzech rodzajów płatków.
Wartości odżywcze płatków (na 100g prodtu):
Kaloryczność – 378 kcal
Tłuszcz – 7,2 g
Węglowodany – 63 g (w tym 2g cukru)
Błonnik – 6,9 g
Białko – 11,9 g
Jak przygotować płatki?
Płatki można ugotować zarówno na mleku jak i na wodzie. Mleko zawsze podwyższy kaloryczność posiłku, co należy uwzględnić w swoim dziennym bilansie. Osobom na większych restrykcjach dietetycznych i nietolerującym laktozę zaleca się ugotowanie płatków w wodzie.
Płatki gotujemy kilka minut aż zmiękną, można do nich dodać siemię lniane, wówczas konsystencja będzie gęstsza a dodatkowo wzbogacimy posiłek w kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli smak płatków nie do końca nam odpowiada można dodać pokrojony w kawałki owoc i porcję odżywki białkowej. Dzięki temu otrzymamy w pełni zbilansowany posiłek zawierający węglowodany, białka i tłuszcze.
Płatki doskonale też nadają się do robienia omletów. Suche płatki mieszamy z jajkami i smażymy na patelni z obu stron. Można dodać owoce, kakao gorzkie, bakalie i już nasz posiłek nabierze charakteru.
Poniżej kilka propozycji na posiłki z płatkami owsianymi:
https://www.sfd.pl/Ciastka_owsiane_by_Ulaulka-t1119323.html
https://www.sfd.pl/Ciacho_owsiane_z_jagodami,_sezamem_i_makiem_by_Paszkos_244-t1117606.html
https://www.sfd.pl/Wegańskie_owsiane_batony_daktylowe_by_Malinowa-t1108001.html
https://www.sfd.pl/Ciasteczka_owsiane_z_tahini_by_MissInvincible-t1108199.html
