Źródła węglowodanów są nieodłącznym elementem większości diet. Szczególnie tej zbilansowanej. Są one głównym źródłem energii dla naszych mięśni. Wyróżnić tutaj warto:
- kaszę (gryczana, jęczmienna, pęczak, bulgur, jaglana),
- ryż (parboiled, jaśminowy, basmati, czarny, czerwony, dziki, brązowy),
- makaron (durum, pełnoziarnisty, żytni),
- ziemniaki,
- płatki zbożowe (owsiane, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, jaglane, gryczane),
- pieczywo (pełnoziarniste, pumpernikiel, żytnie, orkiszowe, graham, razowe),
- bataty,
- topinambur.
Więcej na temat źródeł węglowodanów możesz poczytać tutaj:
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html.
Jak więc widzisz płatki zbożowe, np. owsiane, czy jęczmienne mogą stanowić element diety. Istotne jest, aby dieta była urozmaicona. Warto o tym pamiętać. Nie można bazować na kilku źródłach składników odżywczych. Urozmaicanie jest podstawą zdrowej diety.
