Płatki owsiane z mlekiem nie są dokońca dobrym pomysłem na pełnowartościowy posiłek.
Po pierwsze wszystkie składniki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonymi produktami. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk prawdopodobnie jest złożony z błyskawicznych płatków owsianych, mleka UHT oraz białego sera z plastikowego opakowania.
Co z tym wszystkim jest nie tak? Przetworzone produkty mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Powyższy posiłek byłby wporządku gdybyś wykorzystał mleko prosto od krowy pasącej się na trawie, zaś płatki owsiane byłyby pełnoziarniste i z ekologicznej uprawy. Dlaczego? W procesie produkcji wykorzystywana jest masa chemikaliów która powoduje iż produkty są jałowe i naładowane niezdrowymi substancjami które mogą powodować zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej.
To samo tyczy się płatków owsianych które nie są dobrym pomysłem dla każdego, mogą one dość mocno podnosić poziom cukru we krwi co u wielu osób nie jest wskazane z rana. Nawet gotowana, ekologiczna, pełnoziarnista owsianka bez dodatku cukru u zdrowej osoby zwiększa poziom cukru do około 150 mg/dl, 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki.
Dużo lepiej urozmaicić dietę w inne źródła białka i węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane,
odżywka białkowa czy mięso.
