Szacuny
291
Napisanych postów
958
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7761
Witam mam takie pytanie, o jakiej porze dnia najlepiej spożywać płatki sojowe? Czy moge je czasem(czyt sporadycznie) zastępować w posiłku zaraz po treningowym zamiast cyca czy lepiej jeść na noc zamiast twarogu czy moż o jeszcze innej porze?Lepiej jeść w dni treningowe czy beztreningowe czy to raczej nie robi różnicy?
Z góry dzieki za odp pozdro
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
ludzie jedzą całe życie szynkę margarynę utwardzaną , czekolady i tez nic im nie jest ...
pozolę sobie zacytować art gdyż będzie wygodniej mam nadzieję że to Ci rozjaśni trochę w głowie ..
"Soja na rynku globalnym cieszy się rosnącą popularnością. Zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie staje się dzisiaj jednym z najatrakcyjniejszych produktów w sektorze żywności i napojów. Jak podaje magazyn sig.biz/combibloc producenci żywności stoją w ogonku, chcąc czerpać profity z rozwoju rynku produktów sojowych, którego wielkość w roku 2007 ma osiągnąć 8 mld dolarów! Największego wzrostu można się spodziewać w sektorze produktów zastępczych mleka, jogurtów i lodów. Dla samego tylko mleka sojowego obroty roczne wynoszą w skali globalnej ponad 800 min dolarów. Eksperci prognozują wzrost tego rynku o 13 do 20 proc. rocznie. Odpowiada to ilości trzech miliardów litrów paczkowanego i gotowego do spożycia mleka sojowego w roku 2005 i ponad czterech miliardów litrów w roku 2007.
Ale czy ten olbrzymi, dochodowy przemyst jest tak naprawdę dla nas zdrowy? - Z punktu widzenia zasad zdrowego żywienia spożywanie soi i jej przetworów nie powinno być zalecane - komentuje lekarz nauk medycznych Krzysztof Romanowski, na co dzień zajmujący się problemami zdrowego żywienia i zdrowego odżywiania. - To, że w ostatnich latach obserwujemy nasiloną propagandę na rzecz tej rośliny, to tylko skutek zabiegów silnego /agresywnego lobby przemysłu sojowego. Jej niska przydatność do celów spożywczych jest spowodowana tym, że soja jest po prostu cięż-kostrawna z powodu zawartości tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu ekologicznego. Sprawa atestu jest ważna, ponieważ soja jest uprawiana w sposób przemysłowy z użyciem rekordowych ilości chemikaliów rolniczych.
Wielka koncentracja białka jest korzystna przy stosowaniu soi jako paszy w tuczeniu zwierząt, ale dla człowieka jest to niekorzystne obciążanie organizmu. Dodatkowo, soja obecna na naszym rynku, to roślina poddana wielokrotnym mutacjom genetycznym. - komentuje Krzysztof Romanowski.
Tak zwane teksturowane produkty sojowe, jak proteina i z niej pochodzące kotlety sojowe, makarony, pasztety czy też mleko sojowe są wytwarzane w przebiegu wielostopniowych procesów chemicznych w kadziach i instalacjach aluminiowych, z użyciem kwasów i zasad, których resztki pozostają w produkcie.
Zatem więc zamiast sięgać po soję, lepiej sięgnąć po fasolę i soczewicę, które po pierwsze, są lepiej strawne od soi, a po drugie, ich skład lepiej odpowiada potrzebom organizmów ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej.
Źródło: "Detal Dzisiaj" "
cały topic
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-10-14 21:21:52
Szacuny
4
Napisanych postów
285
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4208
no owsiane tez jem, tylko ze na sniadanie nie wiem jakie bialko wziasc, bo mieso odpada, a po jajkach dosyc mocno mnie brzuch boli ;/ wiec myslalem zeby zrobic sobie platki owsiane + platki sojowe + orzechy wloskie + mleko