Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.
Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)
Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola
Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.
Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)
Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola
Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)
Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 12:51:01
Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)
Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola
Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.
Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)
Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola
Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)





Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 12:51:01
8