Witam!
Zrobiłem ostatnio pizzę na z mąki pełnoziarnistej. Składniki oczywiście dowolne, ja wybrałem kurę i tuńczyka, ale zamiast żółtego sera dałem mozzarellę. Tak więc jeśli można w ogóle powiedzieć o pizzy że jest light ;) to ta, będzie ją bardzo przypominać.
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenia
Składniki: 1 pizza
Ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 20g drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pól łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe:
- ser mozzarella light (2 kulki)
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym / pokrojona w drobną kostkę pierś kurczaka (~120g)
- zielone oliwki
- pieczarki
- oregano, bazylia
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki, oczywiście drożdże można też wkruszyć i rozrobić ale polecam mój sposób bo jest znacznie prostszy :)
Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blasze lub jak w moim przypadku, na dnie od tortownicy, smarujemy przecierem
pomidorowym lub ketchupem (może być wymieszany z bazylią i oregano), następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, na połowie kurczaka, na drugiej połowie tuńczyka + wszystkie inne ulubione dodatki (pieczarki można podsmażyć chwilę na patelni). Na koniec posypujemy pizzę bazylią i oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym light, wg przepisu.
Wartości odżywcze
Białko: 121g
Węglowodany: 201g
Tłuszcz: 49g
Kalorie: 1749 kcal
Zrobiłem ostatnio pizzę na z mąki pełnoziarnistej. Składniki oczywiście dowolne, ja wybrałem kurę i tuńczyka, ale zamiast żółtego sera dałem mozzarellę. Tak więc jeśli można w ogóle powiedzieć o pizzy że jest light ;) to ta, będzie ją bardzo przypominać.

Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenia
Składniki: 1 pizza
Ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 20g drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pól łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe:
- ser mozzarella light (2 kulki)
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym / pokrojona w drobną kostkę pierś kurczaka (~120g)
- zielone oliwki
- pieczarki
- oregano, bazylia
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki, oczywiście drożdże można też wkruszyć i rozrobić ale polecam mój sposób bo jest znacznie prostszy :)
Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blasze lub jak w moim przypadku, na dnie od tortownicy, smarujemy przecierem
pomidorowym lub ketchupem (może być wymieszany z bazylią i oregano), następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, na połowie kurczaka, na drugiej połowie tuńczyka + wszystkie inne ulubione dodatki (pieczarki można podsmażyć chwilę na patelni). Na koniec posypujemy pizzę bazylią i oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym light, wg przepisu.
Wartości odżywcze
Białko: 121g
Węglowodany: 201g
Tłuszcz: 49g
Kalorie: 1749 kcal