Szacuny
0
Napisanych postów
311
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
6954
Robiąc pompki podnosimy ok 60% włąsnego ciężaru. A o ile większą pracę wykonuje ramię gdy pompujemy na 1 ręce? Najprostsza odpowiedź brzmi 2x, ale wydaje mi się że to nie jest takie proste
Ktoś wie?
Szacuny
0
Napisanych postów
311
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
6954
Nie, napisałem że ręka wykonuje 2x większą pracę niż wtedy gdy używasz 2 rąk. Ale dochodzi jeszcze to że przy normalnych pompkach ręce są szeroko rozstawione i wypadkowa siła obu rąk jest większa niż suma siły obu rąk, dlatego np wyciskanie na ławce robi się szerokim chwytem a nie wąskim.... w każdym razie pompki na 1 ręce to większy wysiłek niż 2x normalne pompki - tak mi się wydaje.
Szacuny
20
Napisanych postów
1002
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
19653
60 % na 2 ręce ,czyli na każdą po 30 %
Robiąc na jednej ręce podnosimy 60 % ciała
Teoretycznie (zakładając ,że dane są poprawne) bo nie wiem ,jak się to ma do praktyki i nie wiem jak ty chesz pompkę na jedej ręce zrobić (jak utrzymasz równowagę)
Btw. Da się gdzięś wyłączyć ,żeby nie przysyłało mi info na maila ,że ktoś odpowiezdział na artykół ,czy trzeba w każdym temacie odzielnie zaznaczać ?
Zmieniony przez - Mariusz.K w dniu 2004-06-18 21:39:08
Szacuny
0
Napisanych postów
311
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
6954
Wiem że 60%. Ale ręka inaczej pracuje niż przy normalnych pompkach - dłoń jest dokładnie pod klatką a nie gdzieś z boku, i dlatego jest trudniej. Zrób kilka pompek normalnie i kilka z dłońmi blisko siebie pod klatką - widzisz różnicę?
Równowagę utrzymujesz szeroko rozstawionymi nogami a 2 ręka oparta o tyłek.
Szacuny
20
Napisanych postów
1002
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
19653
" Zrób kilka pompek normalnie i kilka z dłońmi blisko siebie pod klatką - widzisz różnicę"
Rożnica się bierze z tąd ,że przy wąskim rozstawie dłoni mocno pracuje triceps ,a a mniej barki,klata ,które są dużo mocniejsze i z tąd sie bierze trudność .
A sprawdzić nie moge ,bo ścięgno mnie w prawej ręce boli .
Szacuny
138
Napisanych postów
9203
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
29034
"Robiąc pompki podnosimy ok 60% włąsnego ciężaru. A o ile większą pracę wykonuje ramię gdy pompujemy na 1 ręce? "
no jesli przy zwyklych pompkach podnosisz 60% ciezaru ciala to przy pompkach na jednej rece podnosisz raczej tyle samo tzn 60% tyle ze jedna reka a nie dwiema