Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
18
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
Moje pytanie nie jest stricte związane z suplementacją sportową (nie zażywam żadnych suplementów tego typu), ale już nieraz spotkałem się z dużą wiedzą forumowiczów sfd, dlatego właśnie do Was postanowiłem się zwrócić z prośbą o pomoc. :)
~~ 1,5 miesiąca temu miałem wykonane badania krwi, z których wynikało, że poziom potasu kształtuje się w dolnych granicach normy, następnie przez niecały miesiąc przyjmowałem encorton (kortykosteroid), który na ile się orientuję dodatkowo jeszcze obniża poziom potasu. W związku z czym chciałbym trochę ten potas 'dosuplementować' (wraz z magnezem i wapniem - co ważne).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
raczej nie mialem na celu cie przekonywac tylko przedstawic swoj punkt widzenia podzielic sie informacja jak ja to widze. za bardzo w tym temacie nie siedze. musze sam sie zaglebic
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
osobiscie nie jestem zwolennikiem takich preparatow, gdyz magnez i wapn to antagonisci, nie wiem w jakim celu producent umieszcza je razem w preparacie, gdyz najlepiej przyjmowac je osobno w innych porach dnia.
Szacuny
7
Napisanych postów
801
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15966
przyjmujesz magnez i wapn jednocześnie, więc w mniejszym procencie ale jednak się wchłoną. jeśli najpierw przyjmiesz magnez to organizm wchłonie większą jego ilość ale szybciej będzie pozbywał się wapnia, potem z kolei przyjmiesz wapn więc organizm będzie pozbywał się magnezu. słyszałem teorię ,że przyjmowanie minerałów razem ma zapobiec tej huśtawce pierwiastków w organizmie.
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
wlasnie tylko mowa jest o nadmiarach. jak jest nadmiar jednego podawany solo to wtedy wyplukuje drugi. jednak podawanie osobno w ciagu dnia w dawkach unormowanych, nie powodujacych przedawkowania jednego z nich takiego problemu nie ma., natomiast branie ich razem powoduje blokowanie siebie nawzajem.