PRO EVOLUTION SOCCER 3 na PC (wrazenia po premierze)
Kultowa seria (ISS i Winning Eleven) piłek nożnych, do tej pory dostępna tylko dla szczęśliwców posiadających konsolę PlayStation 2, teraz ma zamiar zwojować nasze poczciwe PeCety. Nowe dziecko Konami nazywa się właśnie Pro Evolution Soccer 3 i według mnie zniszczy piłkarską serię firmy EA Sports, czyli gry ze znaczkiem FIFA.
Przez bardzo długi czas komputerowi fani piłki kopanej musieli czekać na godnego konkurenta dla FIFY i mimo że kolejne edycje tej gry różniły się znacznie poziomem grafiki to według mnie grywalność stała na bardzo niskim poziomie. Jeżeli ktoś miał styczność z serią Konami na konsole Playstation i Playstation 2 to wie, że pierwsze wersje znakomitej serii firmy Konami przewyższały produkt EA Sports kilkukrotnie pod względem tzw. miodności (grywalności).
PES 3 jest tylko potwierdzeniem tej tezy. Jako maniak gier piłkarskich pierwsze ściągnąłem z sieci demo FIFY 2004. Odpaliłem i ... oprócz ciekawych wstawek filmowych i rzeczywiście lepszej niż rok temu grafiki nic mnie nie zaskoczyło. Nadal te same schematyczne strzały, jeszcze gorsze zachowanie bramkarzy, ponownie fatalnie rozwiązane rzuty wolne, po prostu nic nowego. Ale...
... minęło kilka dni i w sieci pojawiło się demo, na które tak bardzo czekałem. PES 3! Niestety przeżyłem niemiłe zaskoczenie. Demo "waży" 220 MB. Ale wiedziałem, że będzie warto je ściągnąć. Demo ściągałem 3 dni (jestem "szczęśliwym posiadaczem" modemu) i nadeszła chwila prawdy. Rozpakowałem pliki, uruchomiłem setup i już przygotowałem paluszki na klawiaturze (niestety nie mam pada, ponieważ rozpadł się gdy grałem na emulatorze PlayStation właśnie w ISS'a)
I tutaj drugie rozczarowanie. Gra ma dość wysokie wymagania co do karty graficznej. Z moich informacji zdobytych w sieci wynika, że do płynnej gry w demie (ta sytuacja ma się zmienić w pełnej wersji gry) konieczna jest karta o możliwościach GeForce4.
Jaka będzie zatem najnowsza część kultowego PES-a?
Twórcy zapowiadają przede wszystkim ogromny skok jakościowy - jeśli chodzi o grafikę i animacje. Podobno aż 80% materiałów "filmowych" zostało zrobionych na nowo, zaś jakby tego było mało - gruntownie przeprojektowany został engine gry, co pozwoli mu z łatwością udźwignąć nowe wymagania...
Duże zmiany zapowiadają się także jeśli chodzi o tryb dostępnych rozgrywek. Wszystkich malkontentów pragniemy uspokoić: wreszcie dodana została możliwość wzięcia udziału w Lidze Mistrzów w takim kształcie jak wygląda ona naprawdę! Do gry wprowadzony został również tzw. tryb kariery, w ramach którego wybrać będziemy mogli jeden z 64 dostępnych klubów i zająć się tak jego przygotowaniem do sezonu (
treningi, transfery, szkolenie młodych gwiazd) jak i poprowadzić go poprzez trudy piłkarskiego sezonu.
Jeśli chodzi o samą grę - twórcy obiecują tutaj wyposażenie naszych elektronicznych piłkarzy w odpowiedni rodzaj sztucznej inteligencji, co sprawi, iż będą się oni zachowywali na boisku odpowiednio do tego jaki rodzaj gry preferują. Tak więc pod bramką przeciwnika inaczej zachowa się napastnik dla którego ostry strzał w okienko to bułka z masłem, a inaczej obrońca, który będzie szczęśliwy jeśli w ogóle trafi w światło bramki... Ciekawie będzie również na trybunach. Rzecz jasna - publiczność będzie reagowała bardzo żywiołowo, ale kompletną nowością będzie to, iż podobno będzie bardzo wybredna! Oznacza to ni mniej ni więcej tylko to, że jeśli przyjdzie nam grać z marnym przeciwnikiem nie powinniśmy się raczej spodziewać nadkompletu (żeby tak to delikatnie powiedzieć)...
Dla wytrwałych graczy w Pro Evolution Soccer 3 ukryte zostały liczne bonusy nagradzające nasze osiągnięcia. Będą to oczywiście nowe areny spotkań, ale spodziewać się możemy również niespodzianek w postaci nowego rodzaju dostępnej taktyki! Tak więc - opłaca się grać i wygrywać!
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
MINIMALNE:
Windows 98SE/ME/2000/XP
Intel Pentium III 800MHz lub odpowiadające procesory (Athlon/Duron/Celeron)
128 MB RAM
4X CD/DVD-ROM
NVIDIA GeForce 3 lub ATI Radeon 8500 video card
DirectX 8.1 albo wyższe (zawarte na dysku 1)
5GB miejsca na dysku
ZALECANE:
Windows 2000/XP
Intel Pentium IV 1.4GHz
256 MB RAM
8X CD/DVD-ROM Drive
NVIDIA GeForce 4, ATI Radeon 9600 albo wyższe
DirectX 8.1 albo wyższe (zawarte na dysku 1)
5GB miejsca na dysku