Szacuny
2
Napisanych postów
81
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
617
Witam,pierwszy raz nabawiłem się przepukliny 25 lat temu w wojsku podczas robienia brzuszków zapiekło i wylazło z prawej pachwiny a żeby nie siedzieć na jednostce to zgodziłem się na operację w wojskowym szpitalu ''metoda laparoskopowa dopiero co wchodziła na początku lat 90-tych''
Wracając do tematu aktualnie posiadam przepuklinę pachwinową o wrotach 2cm z lewej strony od lat 3-4 nie wiem gdzie i jak...się nabawiłem stawiam na ''siłownię''
Chyba się zdecyduję na operację w związku z tym moje pytanie do osób co w temacie:
-Kiedy aktywność fizyczna(basen,rower)
-Siłownia pewnie nie tak szybko???
Szacuny
477
Napisanych postów
91
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1310
Tak jak pisałeś- 25 lat minęło i sprawy się pozmieniały.
Kilkanaście lat temu: jak 2 miesiące po zabiegu, siadłem za kierownicę to mnie bolało od machania sprzęgłem (chodziło lekko).
Teraz, kolega pracuje jako magazynier i przenosi rzeczy 12-19kg mimo informacji dla lekarza to ledwo doprosił się o 4ty tydzień wolnego. Ma wstawioną siatkę z tego co mówił, bo miał już ją za dużą na laparoskopową poprawę. Aktualnie ów kolega jeździ dzień w dzień rowerem po kilkanaście km do pracy (maniak jednośladów) i przenosi w/w ciężary w hurtowych ilościach codziennie od końca swojego L4 (czyli jak minęły wspomniane 4tygodnie po zabiegu).
Zmieniony przez - dymian! w dniu 2019-04-14 18:09:10
Zmieniony przez - dymian! w dniu 2019-04-14 18:09:32
Szacuny
2
Napisanych postów
81
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
617
Metodą laparaskopową też wzmacniają siatką...tylko są różne rodzaje siatek,zależy od budżetu szpitala albo pacjenta,mi w wojsku chyba dali dobrą skoro nie mam nawrotu
Szacuny
477
Napisanych postów
91
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1310
lysyrob
Metodą laparaskopową też wzmacniają siatką...tylko są różne rodzaje siatek,zależy od budżetu szpitala albo pacjenta,mi w wojsku chyba dali dobrą skoro nie mam nawrotu
akurat jak ktoś miał już jedną to ew. nawrót kolejnej lub tej samej nie będzie czymś dziwnym. Będą skłonności ku temu.
Też u mnie lata minęły i z tą stroną nic się nie dzieje- za to czekam ew. na drugą w pierwszej kolejności;)
Wypytywałem o wszystko kolegę i dziw mnie bierze, że już po 2 tygodniach chcieli go do pracy wypchać- jeszcze pal licho praca przed komputerem- ale magazynier.