Chłopaki, spokojnie ;)
Przede wszystkim napisze jak sie jej nabawiłem. Rok temu na siłowni zrobiłem pierwszy trening martwego ciągu - BEZ PASA, OD RAZU NA REKORD, BEZ WCZEŚNIEJSZEGO PORZĄDNEGO TRENINGU BRZUCHA
[tak to jest jak jest się sam dla siebie trenerem] Myślę, że to od tego czasu chodziłem już z przepukliną, którą odkryłem dopiero po pół roku, gdy ogoliłem swój MiEcZ

i jego okolice

wtedy zobaczyłem po pewnym treningu że mam jakąś gulkę niedaleko 'jego', nic nie mówiłem nikomu, bo myślałem że może to coś samo przejdzie
[nie wiedziałem wtedy co to jest], ale zapytałem się po miesiącu jednej osoby i powiedziała mi że to przepuklina pachwinowa.
Wtedy jeszcze z nią ćwiczyłem (każde ćwiczenie z pasem i ćwiczenie mięśni brzucha w ostatnich 2 miesiacach), ale w sumie po roku czasu postanowiłem to zrobić.
[wcześniej nie robiłem tego bo nie miałem czasu] Bywało że z tą przepukliną robiłem nawet martwy ciąg do 160kg i przysiady na max'a gdy robiłem zimą formę.
To jest jedna przyczyna z której miałem przepuklinę, ale jest jeszcze druga.
Gdy leżałem już na stole operacyjnym, a lekarz mnie ciął, to popatrzał na moją budowę i powiedział, że niestety mam taką budowę, że możliwe że może mi wyskoczyć w przyszłości z drugiej strony, i że to z winy genetyki - mojej budowy naturalnej.
[a ja to wcześniej chciałem zrobić z zamiarem żeby mieć już spokój

móc robić martwy ciąg i przysiady w 100% - teraz martwego wogóle nie będę robił, a nogi tylko na suwnicy <może kiedyś lekko przysiady ze sztangą będę robił>]
Więć BŁĘDNE jest to co napisałeś COKTA, że lepiej gdy jest wrodzona, a nie nabyta.
Przy nabytej można uważać w przyszłości
[używać pasa do cwiczenia każdego, tworzyć silny i żelazny brzuch, omijać martwy ciąg i przysiady ze sztangą] i się tego nie nabawić, a przy wrodzonej to przy ćwiczeniach w pasie i przy żelaznym kaloryferze i tak jest gorzej, niż by była jako nabyta.
Napisałeś
"miesiąc po operacji lekkie treningi brzucha trzy razy w tygodniu - brzuszki w dwóch seriach + pompki ale to były treningi lekkie, jeżeli czułem że zaczęło iść ciężko, odpuszczałem. Później miesiąc przerwy i obwodówka." - źle mnie zrozumiałeś

ja czekam bez żadnego treningu i noszenia czegokolwiek aż miną te
4 miesiące.
Lekarz powiedział, żebym poczekał
4 miesiące, a później mogę wrócić na siłownię, więc wolę poczekać i nic nie zruszyć.
"Odpuść biegi - siatka będzie się wchłaniać i bieg będzie powodował ból. Zresztą ból możesz odczuwać nawet do 9 miechów od operacji." - biegać nie biegam, ale lekarz powiedział że już teraz jak mijają 2 miesiące to mogę wskoczyć delikatnie na rowerek stacjonarny jeśli będę chciał ;]
"O SW raczej też zapomnij - mocne uderzenie może wewnętrznie zerwać siatkę i przepuklina nawróci się w tym samym miejscu." - myślę o boksie w przyszłości, jednak to że może się zerwać siatka gdy już się wchłonie po 4 miesiącach to
NIE PRAWDA. Po konsultacjach z lekarzem zdecydowaliśmy, że wstawimy mi siatkę,
[gdyż jestem czynnym facetem, szczególnie na siłowni] i dzięki tej siatce przepuklina na pewno nigdy nie powróci z tej strony z której była

Gdyby mnie tylko zszyli w środku
[bez wstawiania tej siatki] to możliwe że i by kiedyś powróciła, ale z siatką mam spokój na całe życie już z tej strony
"Dlaczego skręty tułowia? Po to głównie mięśnie skośne chronią przed przepukliną!" - bardzo dobrze że to napisałeś - będzie to dla mnie cenna rada ;]
Moje plany są takie, że 4 miesiące po operacji zacznę powoli
trening brzucha aby pełnił solidną funkcję ochronną i ogólnie trening całego ciała lekki tez będzie - jedynie z małym obciążeniem w ukierunkowaniu wytrzymałościowym, gdyż przez te 4 miesiące na pewno moce i wytrzymałość sporo spadły. Później treningi będą mogły wrócić już do normy, ja do mocy i do formy powoli ;)
[Jeśli moderator to przeczyta i znajdzie chęci to może niech podwiesi ten art na ten temat w tym dziale, bądź innym. Jak dowiedziałem się o tym, że mam przepuklinę to szukałem wiele na ten temat na tym forum, ale zbyt wiele nie znalazłem, więc może mój przypadek będzie dla każdego z przepukliną przykładem co można zrobić z tym, itd. Ogólnie myślę, że zamieszczę tu dużo informacji na ten temat, jeśli będą na ten temat pytania.]
Zmieniony przez - DaRK666 w dniu 2010-08-01 18:06:38