Szacuny
50
Napisanych postów
13
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
566
Czy palenie papierosów szkodzi w treningu w sensie chodzi mi o to że przez palenie są gorsze wyniki wyciskaniu np sztangi na klatkę albo czy ogólnie gorsze wyniki sportowe i słyszałem także że przez palenie się chudnie czy to tylko mit?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9159
Napisanych postów
83463
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705655
Składnikami, które można wyróżnić w tytoniu są: aceton, amoniak, arsen, benzopiren, butan, chlorek winylu, ciała smołowate, cyjanowodór, insektycyd polichorowy, dibenzoakrydyna, dimetylonitrozoamina, fenole, formaldehyd, kadm, metanol, naftyloamina, piren, polon, tlenek węgla, toluidyna, uretan Myślę , że więcej nie potrzeba pisać .Palenie upośledza układ oddechowy i naczyniowy co z kolei przekłada się na gorsze wyniki w budowie masy, ponieważ zwęża naczynia krwionosne, a tym samym zmniejsza się ilosc wchłanianych składników odżywczych.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dym papierosowy ma negatywny wpływ na mięśnie. Przez wzmożoną produkcję miostyny papierosy utrudniają wzrost mięśni, a dym papierosowy rozkłada białka mięśniowe i mocno wpływa na hemoglobinę, przez co przenoszenie tlenu w organizmie siada. :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
lysy699
Czy palenie papierosów szkodzi w treningu w sensie chodzi mi o to że przez palenie są gorsze wyniki wyciskaniu np sztangi na klatkę albo czy ogólnie gorsze wyniki sportowe i słyszałem także że przez palenie się chudnie czy to tylko mit?
Wszystko będzie gorsze - styl/jakość życia, zdrowie, wyniki/efekty treningowe. Nie ma nic głupszego niż inhalowanie się dymem tytoniowym za ciężko zarobione pieniądze. Same szkody, żadnej korzyści.
Szacuny
54
Napisanych postów
15
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
210
Palenie papierosów + treningi sportowe to fatalna kombinacja, zwłaszcza jeśli chodzi o mięsień sercowy- palacze zwykle mają wyższe tętno niż niepalący /zatem- obciążenie układu krążenia/, a gorsze dotlenienie ich komórek z uwagi na słabsze pompowanie /gęstszej/ krwi osłabia wydolność serducha. ;) Ponadto, substancje smoliste zmniejszają powierzchnię respiracyjną płuc, zatem podaż tlenu nie jest wystarczająca. Również układ kostny /poprzez m.in. przyspieszoną osteoporozę/ dostaje u palaczy po (_!_).
Zmieniony przez - LisaEriksson w dniu 2021-04-14 13:14:00
Make a wish. Take a chance. Make a change... Quod me nutrit, me destruit... "Marian! Tu jest jakby luksusowo". XD
Szacuny
54
Napisanych postów
15
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
210
A odnosząc się do drugiej części pytania autora- palenie papierosów może faktycznie pomagać w utrzymywaniu niższej wagi, jedynie- kosztem zdrowia... Nikotyna powoduje lekki wzrost szybkości metabolizmu i pobudza w mózgu receptory odpowiedzialne za tłumienie apetytu. Wszystko super ;), tylko po odstawieniu papierosów u większości osób nagle wzrasta masa ciała- zwiększony apetyt i spadek wydatku energetycznego prowadzą do przybrania na wadze. Abstrah**ąc od innych negatywnych skutków popalania, narażamy się też na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Papierosy to ZUO...
Zmieniony przez - LisaEriksson w dniu 2021-04-15 09:57:53
Make a wish. Take a chance. Make a change... Quod me nutrit, me destruit... "Marian! Tu jest jakby luksusowo". XD