Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Palenie a siłownia

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 529

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51934 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Hej. Czy jeśli zapale na dzień 2,3 papierosy czy to jakoś mogę ograniczać moje postępy na siłowni ? Nie mam problemu odrazu mówię z przybraniem na wadze więc o to się nie martwie.jedynie mnie interesuje to, czy palenie ograniczy mi postępy, i jak bym nie palił to szybciej bym polepszał swoje wyniki np w wyciskaniu sztangi na ławce czy przysiadach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6841 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784523

Nie da się na takie pytania odpowiedzieć w jednym zdaniu po sprawa jest dość skomplikowana.
Jeśli mówimy od paleniu papierosów to od groma badań naukowych wskazuje, że wpływ dymu tytoniowego na organizm człowieka ma działanie złe, koniec kropka.
I tutaj nie ma znaczenia czy przyjmiesz 3 papierosy czy więcej każda ilość wypalonych papierosów ma negatywny wpływ na nasze ciało. Nawet bierne palenie jest szkodliwe więc 3 papierosy też wprowadzą substancje toksyczne do organizmu.

Czy ta ilość będzie miała wpływ na Twoje wyniki sportowe? Oczywiście, że tak. Ale z racji małej dawki ten negatywny wpływ może być bardzo mały i realnie na same wyniki może nie mieć żadnego wpływu.
Więc tak na prawdę to czy wypalisz te papierosy czy nie może na wyniki nie mieć żadnego wpływu, ale skoro nie jesteś nałogowym palaczem, który nie potrafi się rozstać z paleniem to lepiej nie palić w ogóle i tej małej cegiełki negatywnego wpływu na ciało nie dokładać.

Mamy tak dużo czynników negatywnych wpływających na nasze ciało, że nie ma sensu sobie dokładać kolejnych.

Polecamy również: Czy palenie papierosów zmniejsza przyrost mięśni?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-06-26 12:35:33
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14751 Napisanych postów 53558 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 402482
Witaj,
Nie wiem czy są takie badania, które by wskazywały bezpośredni wpływ na siłę mięśni. Na pewno palenie nie sprzyja zdrowiu i pośrednio może wpływać na te parametry, o które pytasz.
Z drugiej strony są kulturyści, którzy palą, są palący trójboiści, piłkarze i pewnie w innych dyscyplinach również są palący na bardzo wysokim poziomie sportowym.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 463 Napisanych postów 1085 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13325
Na budowanie sylwetki czy sily nie będzie miało absolutnie żadnego wpływu ale i tak szkoda zdrowia. Dla dyscyplin wytrzymałościowych to jest pogorszenie wyników rzędu 5 procent do 10 max
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17764 Napisanych postów 132959 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464592
Pytanie czy jest sens palić 2-3 papierosy dziennie

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78032 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766991
Pod kątem możliwości kształtowania sylwetki, czy też możliwości pracy naszych mięśni, kondycji, te 2-3 papierosy w ciągu dnia nie będą miały specjalnego znaczenia tu i teraz. Kwestia tego jak wpłyną na organizm, głównie zdrowie płuc w dłuższej perspektywie xx lat. Ciężko jest to niestety stwierdzić. Bez wątpienia są one jednym z głównych czynników zwiększonego ryzyka nowotworów płuc. Być może teraz nie ma dla Ciebie znaczenia co będzie kiedyś. Ten czas jednak szybko mija i warto jest zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście warto?

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nadmiar wody w organizmie

Następny temat

Kasza manna - jak przygotować?

Spalanie
Polecane artykuły