...
Napisał(a)
Hej. Czy jeśli zapale na dzień 2,3 papierosy czy to jakoś mogę ograniczać moje postępy na siłowni ? Nie mam problemu odrazu mówię z przybraniem na wadze więc o to się nie martwie.jedynie mnie interesuje to, czy palenie ograniczy mi postępy, i jak bym nie palił to szybciej bym polepszał swoje wyniki np w wyciskaniu sztangi na ławce czy przysiadach.
...
Napisał(a)

Nie da się na takie pytania odpowiedzieć w jednym zdaniu po sprawa jest dość skomplikowana.
Jeśli mówimy od paleniu papierosów to od groma badań naukowych wskazuje, że wpływ dymu tytoniowego na organizm człowieka ma działanie złe, koniec kropka.
I tutaj nie ma znaczenia czy przyjmiesz 3 papierosy czy więcej każda ilość wypalonych papierosów ma negatywny wpływ na nasze ciało. Nawet bierne palenie jest szkodliwe więc 3 papierosy też wprowadzą substancje toksyczne do organizmu.
Czy ta ilość będzie miała wpływ na Twoje wyniki sportowe? Oczywiście, że tak. Ale z racji małej dawki ten negatywny wpływ może być bardzo mały i realnie na same wyniki może nie mieć żadnego wpływu.
Więc tak na prawdę to czy wypalisz te papierosy czy nie może na wyniki nie mieć żadnego wpływu, ale skoro nie jesteś nałogowym palaczem, który nie potrafi się rozstać z paleniem to lepiej nie palić w ogóle i tej małej cegiełki negatywnego wpływu na ciało nie dokładać.
Mamy tak dużo czynników negatywnych wpływających na nasze ciało, że nie ma sensu sobie dokładać kolejnych.
Polecamy również: Czy palenie papierosów zmniejsza przyrost mięśni?
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-06-26 12:35:33
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Witaj,
Nie wiem czy są takie badania, które by wskazywały bezpośredni wpływ na siłę mięśni. Na pewno palenie nie sprzyja zdrowiu i pośrednio może wpływać na te parametry, o które pytasz.
Z drugiej strony są kulturyści, którzy palą, są palący trójboiści, piłkarze i pewnie w innych dyscyplinach również są palący na bardzo wysokim poziomie sportowym.
Nie wiem czy są takie badania, które by wskazywały bezpośredni wpływ na siłę mięśni. Na pewno palenie nie sprzyja zdrowiu i pośrednio może wpływać na te parametry, o które pytasz.
Z drugiej strony są kulturyści, którzy palą, są palący trójboiści, piłkarze i pewnie w innych dyscyplinach również są palący na bardzo wysokim poziomie sportowym.
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
...
Napisał(a)
Na budowanie sylwetki czy sily nie będzie miało absolutnie żadnego wpływu ale i tak szkoda zdrowia. Dla dyscyplin wytrzymałościowych to jest pogorszenie wyników rzędu 5 procent do 10 max
...
Napisał(a)
Pytanie czy jest sens palić 2-3 papierosy dziennie
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Pod kątem możliwości kształtowania sylwetki, czy też możliwości pracy naszych mięśni, kondycji, te 2-3 papierosy w ciągu dnia nie będą miały specjalnego znaczenia tu i teraz. Kwestia tego jak wpłyną na organizm, głównie zdrowie płuc w dłuższej perspektywie xx lat. Ciężko jest to niestety stwierdzić. Bez wątpienia są one jednym z głównych czynników zwiększonego ryzyka nowotworów płuc. Być może teraz nie ma dla Ciebie znaczenia co będzie kiedyś. Ten czas jednak szybko mija i warto jest zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście warto?
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!