Zawsze mi smakowała pierś kurczaka w tradycyjnej panierce (bułka tarta) i dziś mnie natchnęło co by tu zrobić żeby jedzonko było względnie zdrowsze. Wyszło całkiem smaczne.
Jeżeli ktoś wpadł na to przede mną i coś podobnego tu zamieścił to sorry
Do dzieła:
Skład:
- filet z piersi kurczaka 1kg
- ok. szklanka (100g) mąki (użyłem mąki żytniej chlebowej typ 720 zamiast standardowej mąki / myślę że można użyć mąki pełnoziarnistej etc.)
- 2 jaja
- ok. 150g płatków owsianych górskich
- olej/PAM
-------------
- blender
- patelnia
- talerze
1. Pierś kurczaka kroimy na średniej grubości plastry (tak żeby nie musiało długo się smażyć)
2. Płatki owsiane ("surowe") wsypujemy do blendera i mielimy na miał - wygląda to prawie jak mąka
3. Przygotowujemy 3 talerze: z mąką, z wbitymi jajkami (i oczywiście "roztrzepanymi"), ze zmielonymi płatkami owsianymi
4. Solimy/pieprzymy jajka w talerzu według uznania
5. Odpalamy patelnie na średni płomień, polewamy olejem / spryskujemy PAM-em
6. Maczamy przygotowany plaster kury kolejno w mące, w jajku, w owsianych i kładziemy na patelnie (oczywiście obtaczamy z dwóch stron i smażymy z dwóch stron)
7. Jak się usmaży zdejmujemy z patelni i obtaczamy kolejne porcje itd.
SMACZNEGO
Czas przygotowania: ok. 15-20 min (przy smażeniu kilograma cyców)
BTW
z tablic na 100g:
kura 21,5/1,3/0 -> kura smażona 31/5/0
mąka 8,1/2,2/74
jaja 12,5/9,7/0,6
owsiane 11,9/7,2/62,4
całość
1kg kury: 215/13/0 -> 1kg kury smażonej 310/50/0
100g mąki żytniej 8,1/2,2/74
2 jajka 25/19,4/1,2
150g owsianych 17,85/10,8/93,6
B266/T45,4/W168,8
B361/T82,4/W168,8 (uwzględniając kurę smażoną)
na porcję 200g:
B53,2/T9,08/W33,76
B72,2/T16,48/W33,76 (uwzględniając kurę smażoną)
Oczywiście znaczna cześć białka jest pochodzenia roślinnego.
Należy patrzeć na wartości dotyczące smażonej kury, inne są podane w celach informacyjnych.
Jeśli pomyliłem się w obliczeniach to nie bijcie
Zmieniony przez - patbiel w dniu 2010-06-29 20:22:53
Jeżeli ktoś wpadł na to przede mną i coś podobnego tu zamieścił to sorry

Do dzieła:
Skład:
- filet z piersi kurczaka 1kg
- ok. szklanka (100g) mąki (użyłem mąki żytniej chlebowej typ 720 zamiast standardowej mąki / myślę że można użyć mąki pełnoziarnistej etc.)
- 2 jaja
- ok. 150g płatków owsianych górskich
- olej/PAM
-------------
- blender
- patelnia
- talerze

1. Pierś kurczaka kroimy na średniej grubości plastry (tak żeby nie musiało długo się smażyć)
2. Płatki owsiane ("surowe") wsypujemy do blendera i mielimy na miał - wygląda to prawie jak mąka
3. Przygotowujemy 3 talerze: z mąką, z wbitymi jajkami (i oczywiście "roztrzepanymi"), ze zmielonymi płatkami owsianymi
4. Solimy/pieprzymy jajka w talerzu według uznania
5. Odpalamy patelnie na średni płomień, polewamy olejem / spryskujemy PAM-em
6. Maczamy przygotowany plaster kury kolejno w mące, w jajku, w owsianych i kładziemy na patelnie (oczywiście obtaczamy z dwóch stron i smażymy z dwóch stron)
7. Jak się usmaży zdejmujemy z patelni i obtaczamy kolejne porcje itd.
SMACZNEGO

Czas przygotowania: ok. 15-20 min (przy smażeniu kilograma cyców)
BTW
z tablic na 100g:
kura 21,5/1,3/0 -> kura smażona 31/5/0
mąka 8,1/2,2/74
jaja 12,5/9,7/0,6
owsiane 11,9/7,2/62,4
całość
1kg kury: 215/13/0 -> 1kg kury smażonej 310/50/0
100g mąki żytniej 8,1/2,2/74
2 jajka 25/19,4/1,2
150g owsianych 17,85/10,8/93,6
B266/T45,4/W168,8
B361/T82,4/W168,8 (uwzględniając kurę smażoną)
na porcję 200g:
B53,2/T9,08/W33,76
B72,2/T16,48/W33,76 (uwzględniając kurę smażoną)
Oczywiście znaczna cześć białka jest pochodzenia roślinnego.
Należy patrzeć na wartości dotyczące smażonej kury, inne są podane w celach informacyjnych.
Jeśli pomyliłem się w obliczeniach to nie bijcie



Zmieniony przez - patbiel w dniu 2010-06-29 20:22:53