Co sądzicie o Parmezanie czy warto go dołaczyc do diety?
Tutaj kilka ciekawostek na temat tego sera.

Parmezan to zwarty (ale zarazem kruchy) jasnożółty, grudkowaty ser o pikantnym, intensywnym smaku i zapachu.
Pochodzi z Włoch (z okolic Parmy, stąd nazwa), jest jednym z najbardziej znanych serów na świecie. Oryginalny parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano".
Parmezan znakomicie poprawia smak włoskich potraw, szczególnie risotto.
Świetnie sprawdza się jako przyprawa - uciera się go i posypuje potrawę tuż przed podaniem. Można też podawać go na deser, z owocami. Nie kroi się go - raczej "odłupuje" większe kawałki, najlepiej specjalnym nożem.
Parmezan to nie tylko świetny biznes, niepowtarzalny smak i aromat, lecz także niezwykłe wartości odżywcze. 100 g sera spod Parmy ludzki organizm trawi 45 minut, podczas gdy 100 g sera żółtego czy 100 g mięsa - około czterech godzin. Parmezan zaleca się na przykład niemowlętom oraz ludziom ze schorzeniami układu trawiennego: zawiera aż 17 proc. aminokwasów, które w ogóle nie wymagają trawienia. Właśnie parmezanem był leczony cierpiący na nieżyty jelit Molier, parmezanem odchudzał się przez lata Luciano Pavarotti (zresztą bez większego sukcesu). 100 g parmezanu daje tyle białka, ile 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny czy 225 g pstrąga.
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !