Szacuny
117
Napisanych postów
987
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
93514
Co o tym sądzicie? Warto stosować? W miarę robienia postępów używamy coraz większych ciężarów, ale czasami jakby nadgarstki nie nadążają za mięśniami, bolą, są problemy z utrzymaniem pewnego chwytu. Podobnie z ćwiczeniami w wiszeniu na drążku i martwym ciągiem.
Czy warto usztywniać nadgarstki, czy lepiej zacisnać zęby i liczyć, że chwyt się z czasem wzmocni?
Słyszałem opinie, że usztywnienie pomaga, ale jego stosowanie opóżnia naturalne wzmacnianie się nadgarstków. Jak jest Waszym zdaniem?
Szacuny
14
Napisanych postów
4596
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
35012
A jak wyglada obecnie sprawa Twoich wynikow?
Ja bym uzywal tych usztywniaczy tylko na zawodach albo podczas bicia rekordu. Jak bedziesz je uzywal za czesto oslabisz swoje nadgarstki.
Szacuny
12
Napisanych postów
2125
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6171
Moim zdaniem to jest lipa.
Dobrze rozgrzewaj nadgarstki (przedramiona) i zwracaj uwagę na technikę wykonywanych ćwiczeń.
Mi się uchwyt wzmocnił trochę, ale mimo to dalej mam lekki problem z nadgarstkami, jednak w usztywniacze bym nie inwestował
zdr
Jeśli opuszczasz trening, to ktoś inny kto pragnie zwycięstwa bardziej ma wtedy trening życia i
już nigdy go nie dogonisz...
Szacuny
0
Napisanych postów
303
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
9083
tak jak piszę thiago. sprzęt jest potrzebny na zawody i wtedy się z nim też robi trening. jak w jakimś ćwiczeniu puszcza Ci chwyt, to go trenuj.
np. pomysł z uginaniem ramion ze sztanga w paskach jest totalnie zły. może ,że kolega podnosi ze 110kg ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
93
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2197
A moim zdaniem stosowanie pasków znacznie poprawia jakość niektórych ćwiczen głównie chodzi mi o martwy ciąg. Podczas "robienia" treningu na siłe nie wyobrażam sobie ćwiczenia bez nich. Ostatnie serie na najwiekszych ciężarach nie są mozliwe do wykonania bez nich, chyba że na mniejszych ciężarach a to nie ma sensu.