Składniki (na ok. 60 pasztecików):
* 6 jaj
* 860g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 + 72g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 do rozczynu z drożdży
* 250g letniego mleka
* 15g oliwy z oliwek
* 75g świeżych drożdży
* 5g cukru
* 5g soli
* kapusta kiszona (u mnie wystarczyło ok. 3kg)
* pieczarki (ok. 1,5kg)
Przygotowanie:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i mieszamy z mąką.
2. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie ok. 30 min)
3. W dużej misce mieszamy mąkę, jaja, sól, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić - można dosypać mąki lub dolać mleka albo wody.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
5. Wyrośnięcie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy żeby kształtem przypominało wąski prostokąt
6. Na środku układamy farsz - ugotowaną kapustę i duszone pieczarki.
7. Zawijamy jeden bok ciasta i smarujemy go wodą, żeby drugi bok się przykleił.
8. Przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki
9. Pieczemy przez ok. 25min w temp. 180stopni
Smacznego
Rozkład B/T/W: 165,6/ 74,7/ 575,1 kcal: 3635

* 6 jaj
* 860g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 + 72g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 do rozczynu z drożdży
* 250g letniego mleka
* 15g oliwy z oliwek
* 75g świeżych drożdży
* 5g cukru
* 5g soli
* kapusta kiszona (u mnie wystarczyło ok. 3kg)
* pieczarki (ok. 1,5kg)
Przygotowanie:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i mieszamy z mąką.
2. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie ok. 30 min)
3. W dużej misce mieszamy mąkę, jaja, sól, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić - można dosypać mąki lub dolać mleka albo wody.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
5. Wyrośnięcie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy żeby kształtem przypominało wąski prostokąt
6. Na środku układamy farsz - ugotowaną kapustę i duszone pieczarki.
7. Zawijamy jeden bok ciasta i smarujemy go wodą, żeby drugi bok się przykleił.
8. Przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki
9. Pieczemy przez ok. 25min w temp. 180stopni
Smacznego

Rozkład B/T/W: 165,6/ 74,7/ 575,1 kcal: 3635

