Nie ma się co oszukiwać, ale nie znalazłam nigdy chleba, który ma poniżej 200 kcal na 100g. Nie wiem z czego musiałby być ten chleb, bo na pewno nie z mąki.
Jeśli mówimy o prawdziwym pieczywie, wypiekanym w prawdziwej piekarni, to na pewno białe pieczywo będzie miało najmniej kalorii (ciemny chleb czy bułki zazwyczaj mają więcej tłuszczu przez dodatki ziaren, a jak wiemy 1g tłuszczu ma 9 kcal, a 1g węglowodanów tylko 4 kcal). Warto jednak zaznaczyć iż mając na celu FIT sylwetke, białe pieczywo niestety nie sprzyja pracy nad jej wyglądem. Wiadomo, że oprócz kalorii i udziału makroskładników, liczy się także jakość produktu, jego wpływ na glikemię. Badania dowodzą, że bazowanie na tego rodzaju pieczywie, może sprzyjać większemu otłuszczeniu sylwetki. Przeczytasz o tym w artykule Macieja, który znajdziesz pod tym linkiem.
https://www.sfd.pl/art/Badania_naukowe/Chleb_a_odchudzanie._Czy_od_chleba_się_tyje_-a3551.html
Przyjmijmy, że pieczywo jasne ma ok 50-55g węglowodanów i znikomą ilość tłuszczy, co daje nam ok 250 kcal na 100g produktu.
Niżej podpinam przykładową tabelę makroskładników oraz kalorii często kupowanego pieczywa.
Jeśli stwierdzisz, że wolisz wyeliminować pieczywo np. na wafle ryżowe czy chrupkie pieczywo, to polecam Proteineo bread, który poza małą zawartością węglowodanów dostarcza dużej ilości białka, które bez wątpienia ma właściwości sycące i wspiera procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Niżej podpinam link do sklepu.
https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=Proteineo Bread
Ze zwykłym jak i z chrupkim pieczywem, świetnie komponuje się frużelina owocowa. Pewnie nie raz nie dwa jadłeś pieczywo ze słodką marmoladą lub dżemem. Plusem frużelin od ALLUTRITION jest to, że posiadają 80% czystych owoców, a przede wszystkim nie zawierają cukru, gdyż słodzone są erytrytolem. :)
https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=in jelly
