Czy to Ty zadałaś jakiś czas temu bardzo podobne pytanie, tutaj? --- >
https://www.sfd.pl/Pieczywo_a_wzdęcia-t1200615.html
Do odpowiedzi z powyższego linku mogę dodać, że jeśli masz problem z nietolerancją którego ze składników znajdującego się w wymienionych przez Ciebie produktów, to może warto udać się na badania i wykonać testy na jakie produkty, składniki żywności jesteś uczulona.
Drugą opcją jest dieta eliminacyjna. Różnego rodzaju mąki zaliczane są do produktów o wysokim FODMAP. Jeśli jesteś osoba o wrażliwym układzie pokarmowym, bądź masz IBS, to musisz wiedzieć, że niestety pewna grupa produktów będzie oddziaływała w niekorzystny sposób na Twój organizm.
W produktach wysokiego FODMAP podstawą są cukry - węglowodany na które trzeba uważać, aby nie odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Więcej na temat diety FODMAP przeczytasz w poniższym artykule.
https://potreningu.pl/articles/6318/czym-jest-fodmap-jaka-dieta-na-problemy-z-jelitami
Jednak odpowiadając na Twoje pytanie: "Czym mogłabym zastąpić chleb do jajecznicy na śniadanie (oprócz wafli)?"
Przetestuj na początek produkty które możesz spożywać, a następne kombinuj w kuchni. Odezwij się za 2-3 tygodnie, stosując dietę eliminacyjną i daj znać co zauważyłaś, to będziemy kombinować co możesz jeść zamiast chleba do jajecznicy.
Wypróbuj także chlebek proteinowy oparty na izolacie grochu.
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Proteineo_Bread-opis38600.html
Na koniec dodam, że osobiście stosuje dietę niskiego FODMAP i sprawdza się świetnie.
Ps. ale u mnie pieczywo nie wywołuje ekscesy ze strony układu pokarmowego.