piersi z kurczaka (ja wziąłem 200 g)
oliwa do chwilowego podsmażenia (ok. 10g)
cebulka
przyprawy (sos sojowy, zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek w proszku itp, co kto lubi)
łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
Piersi rozbijamy, przyprawiamy (ja użyłem przyprawy kebab).
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy z obu stron, po czym dorzucamy dużą ilość cebulki (w końcu sos cebulowy ma być


Po krótkim podsmażeniu cebulki, dolewamy wodę, przyprawiamy (ja dałem zioła prowan., czosnek w proszku, pieprz ziołowy).
Przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu, na bieżąco podlewany jak woda za bardzo paruje.

W międzyczasie w kubeczku rozrabiamy łyżeczkę mąki z letnią wodą i sosem sojowym, rozrabiamy dokładnie, aby grudek nie było

Po około 15-tu minutach duszenia powolutku wlewamy rozrobioną papkę na patelnie, cały czas mieszając. Jak sos wychodzi za gęsty to dolewamy trochę wody.

Dusimy jeszcze 3-5 minut pod pokrywką i gotowe

Świetnie smakuje z kaszą, makaronem, ryżem, ziemniaczkami, ostatnio nawet jadłem z chlebem. Z warzyw pasuje tutaj ogórek kiszony


BTW:
WW: 2 g (bez dodatków, sam sos z piersią)
T: 10 g
B: 40 g
Życzę smacznego i pozdrawiam
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-10-19 10:21:09